Další rozhovor

15.05.2023 10.23 | Sev | 253 přečtení

Petra Michálková,
zakladatelka klubu Tygři Praha

 

 

 

 

 

1. Jméno a příjmení trenéra
Petra Michálková, trenér chlapců U11, asistent trenéra dívek U12 a U13.

2. Co tě přivedlo k trénování dětí?
Láska k basketu. A trénování nejmenších dětí je zábavné, hravé a moc fajn. Na dětech je vidět každý dobře odvedený trénink, posouvají se velmi rychle a navíc pokud je trénink baví, jsou velmi vděčné. Zápasy jsou zábavné a plné neuvěřitelných překvapení. Minibasketbal má děti připravit na velký basket, ale v podstatě je to trochu odlišný sport. Trenér musí být hodně trpělivý, aby postupoval pomalu krůček po krůčku, nepřeskakoval jednotlivé fáze učení, tak aby bylo v dalších letech na co navázat.

 3. Jaké dovednosti je dle tebe potřeba trénovat ve tvé kategorii?
U nejmenších zájemců o basket je potřeba hned na začátku děti zaujmout a vytvořit u nich emoční vazbu směrem ke sportu (basketbalu).  To je první a nejdůležitější  o co se u dětí při vstupu do našich přípravek snažíme. 

Pak už přichází na řadu rozvoj rychlosti, koordinace a obratnosti. Na to pak navazují nejzákladnější individuální činnosti. V U11 základní driblink pravou i levou rukou postupně nejjednodušší změny směru, přihrávky oběma rukama, přihrávky pravou a levou rukou, jednoduché zakončení dvojtaktem opět z pravé i z levé strany, správné uvolnění pro míč a velmi důležité je učení osobní obrany 1 na 1. Pokud děti zvládají tyto jednoduché činnosti snažíme se o provedení v co největší rychlosti. Důležité je děti učit nebát se kontaktu a pořád dokola a do zblbnutí zkoušet hru 1 na 1.

Při zvládnutí jednoduchých věcí v rychlosti není problém v  U12 a U13 na toto navázat tréninkem dalších a již složitějších individuálních činností a jednoduchých herních kombinací.

4. Jakých cílů s týmem by jsi chtěl dosáhnout?
Co nejvíce malých nadšených basketbalistů a basketbalistek dovést až do žákovských a juniorských kategorií. Pokud budou ještě aspoň trochu dobře připraveni po rychlostní a technické stránce, bude to bonus. 

5. Jaká je Tvoje filozofie trenéra
Předat dětem maximum pokud možno formou, která je pro děti akceptovatelná. Přitom myslet nato, že basketbal je hra rychlá, kontaktní a technicky velmi náročná.  Ale hlavně mít pořád na mysli, že to je hra a ta by měla být zábavou.

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
dohráno
Mladší minžáci
dohráno
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
dohráno
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

34%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

27%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 44 |

další ankety