Sokol Kbely

30.03.2017 20.25 | hor | 4566 přečtení

Další představení patří basketbalovému klubu, který prodělal "rekonstrukci" a začal se kvalitně opět věnovat nejmladším. 

Klub: Sokol Kbely

Část Prahy: Praha 9 Kbely

Tréninkové prostory: tělocvična ZŠ Albrechtická, Sokolovna Kbely, tělocvična ZŠ Mochovská

Počet trenérů mini: 6
Kontakt na trenéra: z.sedivy@volny.cz
Webové stránky klubu (případně fb): www.basketkbely.cz/

https://www.facebook.com/basketkbely/ (Sokol Kbely Basketbal)

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Nejlépe funguje historie klubu - kbelští odchovanci přivádějí své děti, používáme místní radniční noviny a pověst klubu - stahují se k nám děti z okolních lokalit.

 

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Je to jedna z námi používaných forem náboru nových dětí, ale zdaleka ne nejdůležitější.

 

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu
Největší překážkou je dostatek sportovních prostor pronajmutelných za rozumnou cenu - o tělocvičny se musíme stále s někým přetahovat. Na soustředění jezdíme do Světlé nad Sázavou a když srovnáme tamní a místní možnosti, nevycházíme z údivu. To se netýká jenom tělocvičen, ale také ledových ploch, běžeckých drah a dalších sportovišť. Podle zkušeností i z jiných míst je to především pražský problém.

 

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Pro tréninky využíváme tělocvičny ZŠ Albrechtická a ZŠ Mochovská, kbelskou sokolovnu. Kbely mají čtyři mužská družstva, U17, U15, tři kategorie mini, přípravku, navíc o tělocvičnu kbelské školy se dělíme s dětskými kroužky atletiky, fotbalu, florbalu, pozemního hokeje, dospělými volejbalisty... Takže o kapacity se bojuje a poslední dobou bohužel i cenou pronájmu.
Turnaje nejmladších a mladších mini hrajeme v tělocvičně ZŠ Mochovská v Hloubětíně (jsou zde stahovací koše), starší mini, žáky a 2. ligu mužů v tělocvičně Albrechtická, kde jsou napevno vysoké koše. Sokolovna bohužel nemá patřičné rozměry hrací plochy.


5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
a) Jsme tým, nehraju za sebe, ale za tým
b) Kdo na sobě víc pracuje, bývá odměněn
c) Mimo IČJ hlavně běhat, skákat, kotrmelec před i vzad, kotoul... všechno to, co se poslední dobou naprosto ignoruje v hodinách tělocviku.
d) Odpovědnost - tým na tebe spoléhá, na tobě je, abys chodil na každý trénink/zápas. Mladším s tím samozřejmě musí pomoci rodiče, ale když se to kluci naučí, přenesou to postupně i do všech dalších činností mimo sport.
e) Klubový duch - půlroční příspěvky jsou velice nízké - 500 Kč, ale kluci musí odpracovat nějaké hodiny brigád na venkovním hřišti u sokolovny, starší kluci občas vypomoci se zápisem a měřením času, tréninky atd. Od klubu dostáváš nějaké nemateriální hodnoty, tak je klubu musíš trochu vrátit.
f) Spolupráce a schopnost vyjít s různými typy lidí a věkovými kategoriemi - na naše soustředění (pod stany a jenom se studenou vodou) jezdí mladší i starší hráči ve směsi - mladší toho od starších spoustu okoukají a mají vzory, ke kterým se mohou přiblížit, starší zase mohou přebrat trochu zodpovědnosti za ty mladší - ukázat něco při tréninku, vysvětlit atd.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Má spoustu výhod - často se střílí na koš, hráči se musí soustředit, zda se brání či útočí, vše probíhá v rychlejším sledu a v kratším časovém úseku. Kdyby nejmenší děti měly hrát rovnou 5x5 na velkém hřišti, bylo by to pro ně příliš náročné - fyzicky i mentálně, ideální počet hráčů je osm místo dvanácti až čtrnácti jako při hře 5x5, což je dalším pozitivem. Velmi oceňujeme Pohár předsedy PBS 3x3 - hodně utkání s různými soupeři v krátkém časovém úseku... Namotivuje to i úplné začátečníky, zároveň na sobě sami hráči můžou pozorovat zlepšení - třeba i v ročním srovnání. Také proto zde už druhým rokem nasazujeme dvě družstva.

 

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Ano, známe a používáme všechny. Jejich největší problém je však v neaktuálnosti informací a složité hledání těch důležitých (týká se mini.pbasket.cz a minibasketbal.cz). I my jsme už raději výsledky a tabulky na stránkách propojili přímo s PBS /ČBF.

 

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Jak už jsem zmínil výše, s prostory je trochu problém. Kádr trenérů a organizátorů se nám daří rozšiřovat o pracovité tatínky. Jsme rádi za finanční podporu na trenéry.

 

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Na posilování je dost času v pozdějším věku okolo 16-17, když už je tělo vyspělejší. Pro deseti-dvanáctileté je to zbytečné a navíc by si mohli poškodit zdraví. Samozřejmě trénink začíná zahřátím, rozcvičením a protažením.

 

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Ani na jedno bohužel nemáme kapacity - prostorové, časové, ani finanční

 

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor?
Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Před třemi lety jsme začali klub rekonstruovat a přihlásili první družstvo 3x3, v kterém jsme mohli dát zápasovou zkušenost všem zájemcům. Výhrou pro nás byl daný koš ne za zápas, ale za jeden hrací den. Dnes jsou tito hráči, kteří vydrželi a chtějí trénovat, oporami všech minižákovských družstev. Máme hráče, kteří nastupovali již před třemi lety a dva roky ještě budou. V porovnání s před třemi lety máme dnes obsazené všechny kategorie mini a 3x3 hrají dvě družstva.

 

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Samozřejmě, že ne. Víc chybí nadšení mladých lidí něco dělat.

 

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Nabídka trenérských seminářů je dostatečná, ale pořádání výjezdu mimo Prahu v době tréninku je pro nás nemyslitelné.

 

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Zatím ne. Stahovací koše v jedné hale využila škola sama od ČBF. Turnaje teprve pořádat začínáme, a proto se nechceme zatěžovat administrativou.

 

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Zatím jsme bohužel na žádném zahraničním turnaji nebyli, každoročně se však účastníme velikonočního turnaje v Praze.

 

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnili v minibasketbalu
Co do pravidel a organizace se dá vždy něco vylepšit, ale stávající stav je bezproblémový. Co by se dalo změnit je udělat pražské soutěže atraktivní pro pražské kluby, tak aby se nehlásily do středních Čech, ale naopak.

 

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Kromě hromady práce a starostí přináší spoustu radosti a zážitků. Děti dovedou neskutečně překvapit.

 

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Protože basketbal je krásný týmový sport, ve kterém hráč musí zapojit všechny části těla včetně mozku. Na basketbalu byste neměli slyšet sprostá slova a hrubosti a na dětském basketbalu ani z publika - pokud k tomu dojde, bývá to po zápase kritizováno a řešeno s vedením klubu, v horších případech rozhodčí přerušuje hru a posílá dotyčného „fanouška" za dveře. Prostě správný basketbalista by měl být zároveň člověk lidsky „na výši".
Proč do našeho klubu? Ze všech dětí, které se dnes basketbalem zabývají, bude asi jen málo těch, které bude dobře živit. Proto se nezaměřujeme na nějakou nadměrnou rivalitu, výkony za každou cenu atd. I když naše kluky basket v budoucnu živit nebude, získají v něm řadu dovedností, které se jim budou v životě hodit. Naučí se postupně kázni, odpovědnosti, týmové spolupráci, schopnosti vyjít s různými typy lidí, najdou si spoustu kamarádů. Parta spoluhráčů v klubu jim pomůže prodrat se těžkými léty nástrah dospívání a budou mít krásného koníčka na celý život.

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety