Představení Pražských klubů - Sokol Pražský

14.01.2017 20.36 | hor | 4137 přečtení

Druhé představení patří chlapeckému klubu Sokol Pražský. Na otázky mini.pbasket.cz odpověděl hlavní trenér Sportovního střediska Mgr. Martin Jindra. Rozhovor je doplněn o odkazy na videa z tréninků.

Klub: Sokol Pražský
Část Prahy: Praha 2
Tréninkové prostory: tělocvičny TJ Sokol Pražský, Žitná 42
Počet trenérů mini: 11
Kontakt na trenéra: Mgr. Martin Jindra, sokolprazsky-basket@seznam.cz, 777944706
Webové stránky klubu (případně fb): spbasket.cz

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Přivést v dnešní době ke sportu obecně je složitější než dříve. Když už se to podaří, tak je mezi sporty velká konkurence. Nicméně se nám i díky naší aktivitě na náborových akcích a při ukázkových hodinách ve školách daří naplňovat naše přípravky.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Ke konci školního roku se snažíme vybraným školám nabízet ukázkové tréninky v jejich prostorech a udělat takový dětský sportovní den ve škole. Tyto akce mají zejména smysl na školách v okolí naší tělocvičny a i díky nim se nám podařilo získat několik nových členů. Nejužší spolupráce v tomto směru máme se ZŠ Vodičkova odkud i vodíme děti přímo z družiny k nám na tréninky.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Jak jsem již naznačil výše, tak dnes mají děti možnost spousty jiných mimosportovních aktivit a přijde mi, že i přístup a vztah řady rodičů ke sportu není tak blízký jako dříve.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Využíváme celou čtyřpatrovou budovu Sokola Pražského a všechny jeho haly, tělocvičny, sály a zákoutí. Bohužel v hlavní míčové hale nemáme koše pro minibasketbal, takže zápasy do kategorie U12 se hrají v poněkud menším Tyršově sálu.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
V mini kategoriích je určitě důležité vytvořit zábavný trénink, tak aby si děti vytvořili celoživotně kladný vztah ke sportu. Je dobré klást důraz na všestranný pohybový rozvoj, proto se u nejmenších nevěnujeme pouze basketbalu, ale zařazujeme základy gymnastiky, atletiky i jiných sportů. Snažíme se věnovat zejména obratnosti a rychlosti a celkové sportovní šikovnosti dětí. Co se samotného basketbalu týká, tak plný důraz je na zvládnutí základních individuálních činností jednotlivce jako jsou dribling, přihrávka, střelba.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
3/3 je určitě dobrý doplněk pro klasický pětkový basketbal. Chybí sice rychlý protiútok, který je u malých dětí velmi důležitý, ale zase se při menším počtu hráčů dostane každý častěji k míči a do hry.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Basketbalových webů znám řadu a jsem s nimi v denním kontaktu, ať už se jedná o informační či vzdělávací weby.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Díky vstřícnému přístupu našeho vedení máme veškeré pomůcky k tréninku o které jsme si požádali, takže co se materiálního zabezpečení tréninku, tak jsem maximálně spokojený a pro děti můžeme vytvářet neustále pestré tréninky. Co se prostorů týká, tak přesto že máme k dispozici několik tělocvičen a sálů, tak jsme na horní hranici kapacitou. Hlavním problémem je, že vzhledem ke kompletní pyramidě družstev musí ty nejmenší začínat již okolo 14:30. Co se trenérů týká, tak těch u malých dětí nikdy dost, ale vzhledem k tomu, že máme u každé kategorie minimálně 2, tak si nemůžu úplně stěžovat.

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
S protahováním před i po tréninku by se mělo začít od nejmenších dětí. Zvyknou si tak na to a přijmou to jako přirozenou součást tréninku. O prospěšnosti a potřebnosti protahování není pochyb. Rovněž zpevňováni, tzv.core, je možné a vhodné zařazovat od nejmenších. Co se posilování týká, tak do kategorie U14/15 bych zůstal u posilování s vlastní vahou, případně s nepříliš těžkými pomůckami typu medicinbal apod.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna).
I regenerace se dá zařadit od nejmenších, má ale spíše smysl zábavy a zpestření. Větší význam má regenerace při větší tréninkové zátěži u kategorií U15 a starších.

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Poslední dobou vzniklo několik nových klubů v Praze a díky tomu je i dětí u basketbalu více. Kvalita dětí se těžko hodnotí, je dosti úměrná kvalitě tréninkového procesu.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Bohužel trénování mini je v podstatě zájmová činnost, velmi nízko finančně ohodnocená. Tudíž i kvalita trenérů je různorodá.

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Vzdělávání šlo i díky Komisi minibasketbalu nahoru a kdo má zájem, tak si určitě prostor pro vzdělávání najde.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Ano, díky ČBF jsme získali nízké koše a malé míče. Car team k nám nepřijel, spíše naši trenéři jezdí jako lektoři Car teamu J

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Snažíme se s každým družstvem minimálně jednou do roka vyjet na zahraniční turnaj. Konkrétní turnaj nemohu doporučit, každá kategorie má navázané přátelské vztahy s jiným klubem v zahraničí.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
Snažil bych se přinést do minibasketbalu více financí na kvalifikované trenéry a na propagaci basketbalu obecně, což je ale vzhledem k porovnání prestiže s fotbalem či hokejem u nás velmi složité

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Mě přináší spoustu radostí z jejich pokroků a zároveň i větší část mého příjmu.

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu. 
Protože si děti užijí spousty zábavy v kolektivu a budou vedeny k všestrannému pohybovému rozvoji, férovosti a soutěživosti.

Jak vypadají tréninky na Sokole se můžete podívat díky následujícím odkazům:
trénink U10
trénink pohybové školky

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety