Představení klubu HB Basket

28.01.2017 09.43 | hor | 3896 přečtení

Další představení patří dívčímu klubu z Prahy 5, který nese jméno své zakladatelky Hanky Brejlové.

Klub:  HB Basket Praha

Část Prahy: Praha 5

Tréninkové prostory: hala Zličín a hala Radlice

Počet trenérů mini: 1 trenér + 3 asistenti
Kontakt na trenéra: Hana Brejlová - 736 673 909
Webové stránky klubu (případně fb): www.hbbasket.cz

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Máme otevřeno 6 přípravek na ZŠ v Praze 13 a okolí v místech tak, aby děti následně mohly jednoduše sami jezdit na tréninky do hal, kde trénujeme (Zličín, Radlice). V těchto školách provádíme pravidelně na podzim nábory a přípravky doplňujeme. Přípravky máme pro děvčata 1. - 4.tříd.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Se všemi školami, kde máme přípravky, máme příjemnou spolupráci a školy nám vycházejí vstříc. Nábory provádíme formou letáků, případně vzorových hodin a umístění našeho letáku na webových stránkách škol.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Z pohledu rodičů mnohdy basket není zrovna ideální sport pro děvčata. A na každé škole „bojujeme" s velkou nabídkou aktivit pro děti.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
S tréninkovými prostory a klubovým zázemím máme asi největší problém - nikoli však dramatický. Nemáme vlastní halu, která je naším snem. Trénujeme v hale na Zličíně a v hale v Radlicích, kde i využíváme bazén. Doposud se do daných pronajatých hodin „vejdeme", ale vzhledem k tomu, že jsme letos dokončili budování klubové pyramidy (máme všechny kategorie od přípravek až po ženy), v příštím roce nám budou zhruba 2 hodiny chybět. Domácí utkání všechny kategorie hrají v hale v Jenči, neboť ani v jedné výše zmiňované hale, kde trénujeme, to není možné (obsazené víkendy fotbalem, resp. staré lajnování). V Jenči ale máme skvělé zázemí, takový domácký přístup a těch 7km ze Zličína po dálnici zase není takový problém.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
Za 22let zkušeností si myslím, že nejdůležitější je děti basketem nadchnout. Ty co pak opravdu chtějí, se základy naučí jednodušeji.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Jako doplňková průprava super. „Čunča" se hrála už za našich mladých let J. I jako samostatná soutěž to bylo fajn. Nyní mám ale bohužel pocit, že se ze soutěže PP U11 3x3  stala ne soutěž pro U11, ale pro U10 a U9, pro úplné začátečníky. Možná by se dala oficiálně hrát jako PP U10 3x3. Vytvořit systém tak, aby každý odehrál turnaj 1x za měsíc. Případně by stálo za zvážení, zda nehrát klasicky 5x5 PP U10 mix, resp. 4x4 (viz níže).

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Ano, všechny výše zmiňované webové stránky využíváme.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Pomůcek máme dost, prostory máme, ale rádi bychom svoje na jednom místě J. Trenéry si „vyrábíme" z řad dorostu. Takže nám nechybí nic. Nicméně se domnívám, že než zajistit XY trenérů „amatérů - asistentů", je pro mě lepší mít k mini 1 trenéra „profi", dokázat ho zaplatit a k tomu asistenty z řad dorostu.

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Upřímně, přesně nevím. Všechny lékařské zprávy nabádají k výše uvedeným aktivitám. Nicméně v případě strečinku a protahování si myslím, že mini je dělají špatně a na tréninku bych musela pravidelně vyčlenit 15min a speciálního odborníka. A na to není čas a peníze. Občas zařazujeme zpevňování, občas protahujeme, lehce posilujeme vlastním tělem a upřímně, asi ne dostatečně.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Ve věku do 13 let si myslím, že děti až tak regeneraci nepotřebují. Naše holky chodí do bazénu a do sauny. Na maséra fakt nemáme peníze:-).

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Kvantita - tradiční pražské celky děti mají. Jednou více v jedné kategorii, jednou méně. Jednou se sejde kvalitnější ročník, jednou méně kvalitní. Je skvělé, že se v Praze občas ukážou i nové celky a bylo by ještě lepší, kdyby měly více kategorií.
A kvalita ???  Myslím, že se mírně zvyšuje. Je to tím, že děti „nutíme" začínat dříve, že se děti specializují čím dál tím dřív. Jen je otázka, zda je to dobře pro jejich zdraví, vývoj a dětskou přirozenost.... Abychom jen nevychovávali „dětské hvězdy", neupřednostňovali výsledky v mini nad přirozeným a zdravým vývoj hráček do let budoucích, kdy se teprve „bude hrát basket".

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Jak už jsem uvedla. Myslím si, že to není o počtu trenérů. Já budu mít raději jednoho kvalitního, než tři, kteří nejsou schopni se mezi sebou dohodnout. A jejich kvalifikace ???  Znám mnoho trenérů s licencí „A", mnoho s licencí „C". Trenérem se buď narodíš, nebo ne (koneckonců jako v jiných oborech). Jistě je třeba se stále vzdělávat. Ale cit a osobnost trenéra nenaučí nikdo.

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Každý seminář je ku prospěchu. I zkušení trenéři si mohou doplnit své znalosti a méně zkušení nabrat další informace, aby si dokázali vytvořit svoji filozofii. A o té to hodně je J. Možná by bylo dobré využít Prahy jako „centra" republiky a uspořádat zde více seminářů.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Snažíme se využít všech projektů ČBF, které podporují minibasketbal a které umíme smysluplně využít. A díky za ně. Nám malým klubům pomůže každá koruna.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Každoročně se snažím jezdit s nějakou kategorií na zahraniční turnaj. Přinese to zkušenosti, zážitky a tmelí to partu. Nemám oblíbené turnaje, snažím se je měnit každým rokem. Ovšem s ohledem na mini mě velice nadchl turnaj v Německu. Hrálo se 4x4, na celé hřiště, byla upravena pravidla. S tím, že hráčky nesmí bránit po celém hřišti, jsem se neztotožnila, ale s hrou 4x4 jsem byla nadšena. Je to podle mě skvělým kompromisem mezi 5x5 a 3x3. Na rozdíl od 5x5 mají hráčky větší herní prostor (myšleno na hřišti) a na rozdíl od 3x3 máme možnost tolik důležitého rychlého protiútoku. Vzhledem k tomu, že většina utkání kategorii U11 se nehraje ve velkých halách, rozhodně by se mi líbilo hrát U11 (resp. už U10) v menších tělocvičnách a to 4x4.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
J...v U11 bych hrála 4X4 (viz výše). V U11 bych zrušila TH - techniku střelby hráčky nemají (a jsou na to fakt malé), a ani není čas během tréninků to trénovat, protože si myslím, že důležitost mají jiné věci. A tak si ničí učenou techniku snahou dát koš. Počítala bych fauly hráčkám, týmu, ale faul při střelbě bych řešila vhazováním ze strany. U U11 bych přehodnotila NF, případně dát jiný systém, než doposud a tedy dát prostor více týmům.
Zavedla bych PP U10 mix jako 4x4, bez licencí, viz. Šmoulinka.
V U12 bych opět přehodnotila systém NF. Proč vycházet z koeficientů z předchozí sezóny??? Kde je psáno, že kraj, který má z předchozího ročníku nárok díky koeficientům postavit i druhý tým na NF, má právě tento na úrovni NF???? Rozšířila bych NF na třeba 15 týmů, hrála od čtvrtka do neděle (u těchto dětí je jedno, kolik hodin zameškají ve škole a s omluvenkou na NF se jim ve třídě „zvedne prestiž"). Účastníkem by byl každý vítěz krajské soutěže + pořádající + druhý nejlepší z kraje, kde je nevyšší počet účastníků. S náklady na celou akci by mohl pomoci svaz a bezpochyby by klub dokázala uhradit startovné.

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Dělám ji 22let. Takže především radost a uspokojení. Zcela určitě si nekoupím nové auto, ani nepostavím nový dům J, ale mám dobrý pocit, když jsou moje hráčky a jejich rodiče spokojené. Přestože řada rodičů soupeřů mě může během utkání vnímat jako tyrana dětí J J, my „doma" víme, jaká je pravda.... J

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu. Protože......
J Proto, že jsme klubem rodinným. Všichni dáváme a všichni si užíváme. Je třeba najít tu tenkou hranici kdo a kam až může a respektovat ji. Ne vždy to funguje L, ale my všichni, co to srdcem vnímáme, ji respektujeme. Nejsme „chladným velkoklubem", jsme „parta nadšenců", která má slušné výsledky.
J Proto, že máme nejvyšší soutěž v kadetkách a bojujeme o nejvyšší soutěž v juniorkách, kde naše hráčky společně s hráčkami Slávia hrají pod hlavičkou Slávie. Tedy hráčky mají výhled hrát nejvyšší soutěže v dorostu a třeba se i probojovat do kádru ŽBL Slávie.
J Proto, že nabízíme v našem klubu nejen „vrcholový basket", ale i „výkonnostní". Všechny hráčky hrají 2 soutěže. Všechny kategorie se prolínají během tréninků, holky se znají, hrají stejný basket.
J Proto, že máme jednoho trenéra u mini a nedochází tedy k dohadům, zda si dítě „půjčíme" na víkend z té, do oné kategorie.
J A proč basket ???? 
Sport, kde se kloubí dohromady rychlost, kontaktní bojovnost, výskok, běh, technické dovednosti s míčem - přihrávka, driblink, střelba, povinnost bránit i útočit, hrát na sebe i pro kolektiv a to vše korunováno myšlenkou a nápadem při realizaci. Sport náročný, ale obrovským plusem je život v partě holek J.
Mé oblíbené heslo je : přijďte to zkusit s námi. Odejít můžete kdykoli.

Hanka Brejlová
HB Basket Praha

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

33%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

38%

| celkový počet hlasů: 42 |

další ankety