Představení klubu Sokol Žižkov

27.05.2017 07.49 | hor | 2837 přečtení

Klub s obnovenou prací s nejmladší mládeží.

 

Klub: TJ Sokol Žižkov I.
Část Prahy: Praha 3, Žižkov

Tréninkové prostory: Koněvova 19, Praha 3

Počet trenérů mini: 5
Kontakt na trenéry: o.velensky@seznam..cz , pospisil@basketzizkov.cz, jakub.eichler@email.cz, jcivin@cbox.cz, vinda.ptacek@gmail.com
Webové stránky klubu (případně fb): www.basketzizkov.cz, https://www.facebook.com/SokolZizkovBasketbal/

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Každý rok se nám daří získat nové členy pouze v řádu desítek - většinou nejmenších dětí z prvních a druhých ročníků základních škol. Děti se hlásí obvykle v největším počtu v měsících září - říjen. V současnosti obsahuje naše mládežnická základna okolo 150 dětí ve věku 5 - 18 let, z toho je necelá polovina součástí basketbalových přípravek a týmů U11 PP, 3x3 - především dívky

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Vše záleží na dané ZŠ a lidech pracujících v nich, pokud mají celkově o sport zájem, většinou nebrání v návštěvě tříd, popř. třídních schůzek, kde oslovujeme rovnou rodiče nejmenších dětí. Pokud mají ve škole nějaký systém vlastních kroužků nebo sportovního klubu většinou spolupráci nakloněni nejsou.
Seznam spolupracujících škol se Sokolem Žižkov není rozsáhlý, nicméně se postupně snažíme zapracovávat další školy v našem okolí. Momentálně jsme nejvíce limitováni počtem aktivních trenérů, kteří by se o jednotlivé přípravky starali.
ZŠ Lupáčova, ZŠ Nám. Jiřího z Lobkovic, ZŠ Londýnská a rozjednanou spolupráci máme na ZŠ Nám. Jiřího z Poděbrad. Trvale se nám nedaří navázat spolupráci v nejbližší ZŠ Chelčického.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Současný životní styl valné většiny obyvatel hlavního města. Pro většinu rodičů je v současnosti jednodušší posadit dítě k počítači/tabletu než ho odvézt na trénink. Pak je tu samozřejmě konkurence ve formě jiných sportovních klubů a jiných sportů celkově - největším trhákem současnosti - netradiční sportovní hra floorball.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Využíváme dvě tělocvičny na Sokole Žižkov - starý sál, kde je nově zrekonstruovaná podlaha, a nový sál, kde máme možnost upravit výšku zařízení košů na mini, kde se také odehraje Pražský přebor U11 v Lednu 2017. Kapacitně jsou poměrně dostačující, v případě rozšíření základny mládeže budeme muset uvažovat o rozšíření působnosti na okolní školy.

 

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
Především budovat dobrý vztah k pohybu, aby děti tréninky bavily a rády se na něj vraceli. Rozvíjet základní motorické schopnosti, které slouží k pozdější specializaci. Snažit se budovat i vztah k basketbalu formou her a soutěží. Rozvíjet cit pro míč, seznámit děti se základy basketbalu.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Pro nejmenší děti a začátečníky ideální forma jak seznámit děti s basketbalem jako takovým. Menší počet hráčů znamená více kontaktu s míčem a tím větší se zapojení do hry. Dobrá průpravná hra pro nácvik základních herních kombinací hoď a běž atd.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Známe a využíváme J

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Trenéři mládeže (od přípravek po U19)

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Strečink využíváme v přípravkách a nejmenších mini pro zlepšení celkové mobilizace a elasticity svalů, zároveň jako kompenzaci a prevenci zranění, stejně tak posilování s vlastním tělem. S dynamickým strečinkem a zpevňováním začínáme v kategorii U12.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Využíváme pouze na vícedenních akcích klubu (letní soustředění).

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Vzhledem k tomu, že děláme mini mládež teprve třetím rokem, nejsme schopni odpovědět. Kvantita u nás není takový problém, co se týká kvality - děti jsou povětšinou zkrácené, chybí jim základní pohybové návyky, způsobené městským životním stylem,  na začátku se snažíme pěstovat prostorovou orientaci a znalost a práci s vlastním tělem.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Pokud jsou někde nějací volní - dejte nám vědět J 

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Popravdě jsme přesvědčeni, že by mohla být nabídka větší především na území hlavního města.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Jsme součástí akce basket do škol.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit
Nevyužíváme.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
V současnosti mne nenapadá nic. Více nadšených trenérů a ještě nadšenějších dětí pro tento sport.

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Radost z předávání lásky k našemu sportu dalším dětem, radost z revitalizace Sokola Žižkov a přiváděním dalších generací k basketbalu.

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Protože po několika letech obnovujeme mládežnické mini kategorie a jsme jediným basketbalovým subjektem na území Žižkova. Tréninky jsou vedeny mladými kvalifikovanými trenéry (studenty či absolventy FTVS UK, PedF UK atd...) či staršími zkušenými, kteří mají za sebou mnoholetou praxi s výchovou mládeže. S basketbalem u nás děti začínají mnohdy jako s druhým či třetím sportovním kroužkem a mají možnost si ho u nás vyzkoušet - neodmítáme nikoho.

 

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

33%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

38%

| celkový počet hlasů: 42 |

další ankety