Představení dívčího klubu USK Praha

27.05.2017 07.46 | hor | 3634 přečtení

Dalším klubem, který pracuje s nejmenší mládeží je dívčí klub USK Praha.

Klub: SK Královka (USK Praha)
Část Prahy: P4 – Modřany, P6 - Petřiny

Tréninkové prostory: ZŠ TGM, Modřanská 10, Praha 4; ZŠ Ohradní, Ohradní, Praha 4; ZŠ Petřiny -jih, Šantrochova, Praha 6

Počet trenérů mini: 8 (trenéři včetně asistentů)
Kontakt na trenéra: Lenka Pejčochová (604 251 837, pejcoska@centrum.cz)
Webové stránky klubu (případně fb): www.uskbasket.cz

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Dlouhodobá tradice a dobré jméno klubu tomu napomáhá. Každý rok koncem školního roku probíhá nábor, jsme také zapojeni společně s chlapeckou složkou USK do společného projektu basketbalová šance pro všechny a od letošního roku jsme otevřeli školní kroužky (přípravky basketbalu) i na dalších školách na Praze 4 a Praze 6.

 2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Většinou má nábor přímo v den pořádání dobrý ohlas (zvláště když se ho účastní například reprezentantky), ale následně jen velmi málo dětí přijde na samotný trénink. Většina nových hráček je kamarádkami již stávajících nebo jsou to děti bývalých aktivních baskeťáků.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Příliš mnoho jiných aktivit a nabídek. Dnes je obzvlášť tady v Praze tak široká nabídka co děti ve volném čase mohou dělat a samozřejmě mobily, tablety, PC – to jsou neskuteční žrouti času.

 4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Tělocvičen je vždycky málo a tréninkové hodiny od 16 nebo 17 hodin by chtěli všichni. Daří se nám již dlouhodobě spolupracovat se ZŠ Ohradní (přípravka) a ZŠ TGM Modřany (přípravka, U11, U12, U13) a ZŠ Petřiny -jih (U13, U14, U15), kde máme stálé tréninkové hodiny. Tělocvičny v Ohradní a v Modřanech však nemají dostatečné zázemí (počet šaten, prostor pro diváky). Kategorie U13 již na dva tréninky využívá také halu v ZŠ Petřiny – jih, zde jsou prostory naprosto vyhovující. Domácí utkání všech minižákovských kategorií hrajeme v ZŠ TGM Modřany, Praha 4.

 5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
Aby měly sport rády, chtěly sportovat. Pochopily, že mají určitou odpovědnost vůči spoluhráčkám a trenérovi a že tým není holubník, že si nemohou přijít kdy chtějí a když se jim zrovna nechce, tak nejdu na trénink. Co se týká sportovních dovedností, tak podle mne by jsme je měli vést k všestrannosti, individuálním činnostem, naučit je driblovat, přihrávat, ….

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Myslím, že jako samostatná soutěž je to pro minikategorie vhodný doplněk. Klidně bych podobný model jako je u kategorie U11 zavedla i u kategorie U12 a U13, jelikož pražský přebor hraný 1 x za měsíc je hrozně málo.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.) 
Všechny které jsou zde uvedeny využíváme. Doplnila bych ještě 24 vteřin a 4basket.cz.

 8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Momentálně v minižákovských kategoriích máme u každého družstva dva trenéry a v kategoriích U14 a U15 už ne, takže nějací trenéři by se určitě hodili. Ohledně pomůcek si myslím, že jsme na tom poměrně dobře. Bohužel nemáme prostory, kde skladovat např. žíněnky a ty školní využívat nemůžeme. Chceme dokoupit nějaké obruče, balanční plošiny, bosu, atd...

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
V úvodu tréninku dynamické rozcvičení a zahřátí. Protahovat neustále – děti jsou neskutečně zkrácené z neustálého sedění u stolu, počítače, … Posilování a zpevňování pouze se svým vlastním tělem – různé výdrže, švihadlo,. . . a zapojovat to do koordinačních cvičení a do tréninku průběžně hned od začátku.

 10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Hráčkám doporučujeme bazén, ale zatím je k tomu nenutíme. V tomto věku jsou schopny regenerovat ještě velmi rychle a každá podle svých potřeb.

 11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Nevím jak přesně lze či nelze hodnotit kvalita (výkonnostní úroveň) dětí, přijde mi, že rozdíl zde není, jen se pohybuje v určitých vlnách. Výkonnostní úroveň jde ruku v ruce s naplněním ročníků, pokud máme silné ročníky, máme možnost si vybírat a vzrůstá výkonnostní úroveň. Je ovšem velmi těžké děti u sportu udržet, protože zjišťují, že je potřeba obětovat tomu svůj čas, že si nemůžou na trénink přijít jen když se jim chce. O děti probíhá stále „větší boj“ s jinými sporty (nyní je v kurzu florbal). Každý rok je těžší a těžší nalákat děti do tělocvičny a pak je udržet při sportu, někdy vítězí lenost.

 12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Nemyslím, kvalifikovaných trenérů je málo.

 13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Myslím, že nabídka různých seminářů pro trenéry mini je dostačující. Nápomocná jsou i různá tréninková cvičení, která jsou k dohledání na internetu (např. 24vteřin, 4basket.cz).

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
V posledních letech ne, ale v minulosti jsme využily na pořízení stahovacích košů a na pořádání mini turnaje.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Využíváme až ve starších kategoriích – U15 (Feurs, Francie – Velikonoční turnaj).
Pro minižákovské kategorie využíváme turnaje v Črna kterých je mezinárodní účast (Klatovy - Velikonoční turnaj; Brandýský pohár – závěr sezóny).

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?Zákaz clon ve všech minižákovských kategoriích,  povinná osobní celoplošná obrana, lepší posuzování obranných 3 vteřin. I pro kategoirii U13 – uzavřená soupiska (nemožnost přestupů a hostování v únorovém termínu).

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Radost a dobrý pocit, že dělám něco užitečného.

 18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Protože je to krásná a dynamická hra, která vyžaduje neustálé přemýšlení a reagování a okamžitou situaci. Je to hra, která nutí spolupracovat, chce-li být družstvo úspěšné nelze spoléhat pouze na jednotlivce.
Proč hrát za USK ? Jsme úspěšný klub s dlouhou tradicí. Mohou zde najít svůj sportovní vzor a mít nějaký cíl kam to ve sportu dotáhnout.

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety