Jižní supi

17.04.2017 22.29 | hor | 5176 přečtení

Další představení patří chlapeckému klubu z Jižního Města.

Klub: Jižní Supi

Část Prahy: Praha 11 - Jižní Město

Tréninkové prostory: Sokol Petrovice, ZŠ Kupeckého (Modrá škola), ZŠ Květnového vítezství

Počet trenérů mini: 4
Kontakt na trenéra: dusan.melzer@gmail.com, jiznisupi@seznam.cz
Webové stránky klubu (případně fb): www.jiznisupi.cz

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?

Máme letáky po školách, inzerujeme v novinách a na webu městské části, na webu PBS, máme vlastní internetové stránky www.jiznisupi.cz. Zapojujeme se do sportovních akcí, které organizuje MČ. Chtěli bychom také rozjet seriál námi pořádaných turnajů pro základní školy.

 

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?

Nábory v ZŠ se nám příliš neosvědčily. Nyní je už příliš nepořádáme, školy na P11 jsou „zaháčkovány" do sportovních akcí svých učitelů, kteří bohužel nemají o basket takový zájem jako kupříkladu o florbal či miniházenou. Navíc jsou pro nás všechny prací povinné trenéry časově velmi náročné.

 

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?

(Ne)zájem rodičů a typické poklesky dnešní doby (tablety, počítače, lenost dětí ...) Konkrétně basketbal a konkrétně na Jižním Městě čelí také konkurenci dalších etablovaných sportů: silný Florbal Chodov, celkem 6 fotbalových klubů, Volejbalová škola Praha, Atletika Jižní Město...

 

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?

Kromě školních pronájmů využíváme nově zrekonstruované prostory TJ Sokol Petrovice. Pěkná a prostorná hala nám plně vyhovuje, jsme v ní prioritním nájemcem a dovolím si říci, že patří k jednomu z nejlepších a nejhezčích prostředí, ve kterém se pražské přebory odehrávají.

 

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?

Rozvoj rychlosti a dynamiky (atletické předpoklady), obratnosti a uvědomění si vlastního těla (gymnastické dovednosti). Z basketbalu pak individuální činnosti (driblink, přihrávka, střelba, obrana...), obrana a útok 1 na 1, hoď a běž, rychlý protiútok, celoplošná obrana

 

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?

Skvělý nápad pro nejmladší, kde na výsledku nezáleží:-) Děti se častěji potkají s míčem a hra na jeden koš jim pomáhá rozvíjet dovednosti zmíněné v předchozí odpovědi.

 

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)

Ano, využíváme v míře velmi hojné.

 

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)

Chybí nám hlavně trenéři !!! Hledáme někoho s časovými možnostmi v brzkém odpoledni, kdo do toho vlétne po hlavě jako správný Sup a bude dělat basket především srdíčkem, protože ho baví...

 

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?

Se vším je potřeba začít od začátku, ale v rámci hry, zábavy, soutěže. Trénink obratnosti zpevňuje, posiluje... Mladé dětské tělo samozřejmě před tréninkem ani po něm obvykle nic nebolí, ale zvyknout si tělo zahřát do zátěže a po ní ho adekvátně protáhnout považujeme za jeden z klíčových návyků pro budoucí zdravé sportování. Posilovat je třeba nejprve s vlastním tělem, do posilovny pouštíme svěřence až od kategorie U15.

 

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)

Všeho s mírou:-). U nejmenších asi nemá smysl, ale stmelovací akce, společné akce, ano J. Od ligových soutěží pak pravidelně zapojujeme do tréninkového procesu bazén, sauny, ledové regenerační procedury. V klubu nám pomáhají také dvě obětavé fyzioterapeutky.

 

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor?
Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.

Podle našich zkušeností má čím dál více dětí problémy se základními pohybovými návyky. A to se ještě setkáváme s dětmi, které mají vůbec chuť sportovat. Mezi nejmladšími jsou v pohybové přípravě obrovské rozdíly. Příčina bude nejspíš v absenci sportování v rodině a pak také v nesprávně vedené tělesné výchově na základních školách. Při ukázkových hodinách na ZŠ jsme občas byli velmi překvapeni, co vše tělocvikáři neznají nebo do hodin nezapojují. Optimálně by se děti do 9 let věku měly věnovat výhradně atletickým a gymnastickým dovednostem a v dalších sportech se rozvíjet až později. Současný tlak na medaile a úspěchy v ranném věku jde však bohužel proti tomuto zdravému rozvoji, a tak dnes šestileté děti tráví 5 hodin týdně zkřivené nad florbalovou hokejkou atp.

 

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?

Nikoliv (i když v porovnání s jinými sporty si ještě můžeme vesele pískat).

 

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?

Ne, většina kurzů a trenérských seminářů cílí na starší kategorie.


14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)

Máme stahovací koše ve všech halách a využíváme také příspěvků na turnaje, které pořádáme.

 

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?

Ano. Vánoční turnaj v Plzni. Podzimní, jarní a předprázdninové mezinárodní turnaje v Brandýse nad Labem. Předsezónní turnaj pro mini v Hradci Králové...

 

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?

Přísné trestání odstupované obrany, má se bránit osobně, každý u svého hráče. Když slyším pokyn trenéra v U11, stáhni se a počkej si... no comment. Při školení licence B měl s námi diskusi Vladimir Paunovič, v Srbsku se trestá zatažená obrana v nejmladších kategoriích v utkáních takto: 1) napomenutí trenéra, 2) TCH trenéra, 3) Druhá TCH trenéra a ukončení utkání. Stačí prý 1-2 utkání ukončit a zkontumovat a je klid - napříč celým trenérským spektrem.

 

17. Co Vám práce s dětmi přináší?

Radost J

 

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.

Protože Jižní Supi jsou super J. Jsme „rodinný klub", chceme, aby partu drželi nejen trenéři a kluci, ale i jejich rodiče a fanoušci. Pořádáme také mimobasketbalové akce, aby se klubová sounáležitost ještě více utužila. Proto také nefandíme stahování posil z jiných klubů, což je cesta, která sice posílí kvalitu kádru, ale může zcela zahubit partu a rozložit tým zevnitř. Zároveň se snažíme dělat basket po sportovní stránce co nejlépe... a pravidelné účasti na republikových festivalech ukazují, že tomu snad trochu rozumíme.

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

33%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

38%

| celkový počet hlasů: 42 |

další ankety