Zpráva z klučičího NF U11

11.05.2012 10.45 | hor | 1901 přečtení

Ve dnech 29.4.- 1.5. 2012 se v Ostravě konalo NF nejmladších minižáků. Vítězem se stala  Opava, která předváděla nejlepší basketbal a titul získala zcela zaslouženě.

Zdroj: www.basketbal.cz 

1.Přehled všech výsledků, závěrečná tabulka turnaje

     Skupina „A“:

BK Prostějov       Sršni Písek                    45:78
BK Prostějov Loko Plzeň 34:58
Loko Plzeň Sršni Písek 58:68

Pořadí:

1.Sršni Písek
2.Loko Plzeň
3.BK Prostějov

      Skupina „B“:

BK Opava         BK Brandýs n.L.             75:46               
BK Opava BA Roudnice 70:54
BA Roudnice BK Brandýs n.L. 125:20

  Pořadí:

1.BK Opava
2.BA Roudnice
3.BK Brandýs n.L.

Skupina „C“:

JBC Brno                   Snakes Ostrava         32:71 
BK Pardubice JBC Brno 73:42
Snakes Ostrava BK Pardubice 54:48

 Pořadí:

1.Snakes Ostrava
2.BK Pardubice
3.JBC Brno

Skupina „D“:

Sokol Pražský                     BK Klatovy              70:74
BK Klatovy BK Pelhřimov 80:41
BK Pelhřimov Sokol Pražský 50:66


Pořadí:

1.BK Klatovy
2.Sokol Pražský
3.BK Pelhřimov

Čtvrtfinále:

BK Loko  Plzeň             BK Snakes Ostrava                     32:42           
BK Opava Sokol Pražský 63:50
Sršni Písek BK Pardubice 52:67
BA Roudnice BK Klatovy 64:38

 Semifinále:

     a/ o 1.- 4. místo:

BK Pardubice                  BK Opava                  72:73
BK Snakes Ostrava BA Roudnice 54:63

    b/ o 5.- 8. místo: 

Sršni Písek Sokol Pražský 52:73
Loko Plzeň BK Klatovy 43:36


        c/  o 9.- 12. místo

BK Brandýs   n.L.              BK Pelhřimov 28:57
JBC Brno BK Prostějov 70:27

     Zápasy o konečné umístění: 

finále              BK Opava            BA Roudnice             52:48    
o 3.místo  BK Pardubice Snakes Ostrava 53:37
o 5.místo Sokol Pražský Loko Plzeň 55:50
o 7.místo BK Klatovy Sršni Sokol Písek 87:49
o 9.místo JBC Brno BK Pelhřimov 60:57
o 11.místo BK Prostějov BK Brandýs n.L. 50:35

   Konečné pořadí NF „U11“:

1. BK Opava
2. BA Roudnice n.L.
3. BK Pardubice
4. Snakes Ostrava
5. Sokol Pražský
6. Loko Plzeň
7. BK Klatovy
8. Sršni Sokol Písek
9. JBC Brno
10. BK Pelhřimov
11. BK Prostějov
12. BK Brandýs n.L.

 Individuální turnajová ocenění:

All stars:  I. pětka

    Michal Svojanovský  /Pardubice/
    Jakub Kotala   /Snakes Ostrava/
    Ondřej Týn  /BK Opava/
    Matěj Burda  /BA Roudnice/
    Richard Barac  /Sokol Pražský/

 

    II.   pětka

    Matěj Cerha /Loko Plzeň/
    Šimon Pekárek  /BK Klatovy/
    Daniel Plášil  /BK Pelhřimov/
    Gabriel Pták /Písek/
    Jan Horký /Brno/

Osobnosti jednotlivých týmů:

BK Opava                Pavel  Poláček     
BA Roudnice Ondřej Kočvara
BK Pardubice Lukáš Boháček
Snakes Ostrava Jakub Kyncl
Sokol Pražský Jáchym Koc
Loko Plzeň Patrik Beránek
BK Klatovy Pavel Černý
Sokol Písek Mikoláš Houser
JBC Br no Samuel Sedlák
BK Pelhřimov Lubomír David
BK Prostějov Matouš Pelikán
BK Brandýs n.L. Tomáš Mareček

 

 Nejlepší střelec turnaje:   Matěj Burda /Roudnice/

MVP turnaje:                        Kryštof Kavan /Opava/


4.Charakteristika jednotlivých družstev a jejich výkonnosti a hráči  
 k dalšími sledování

BK Opava – titul je určitě ve správných rukách.  Opava  byla komplexním týmem a  na tuto 
kategorii velice vyzrálým celkem.  Hrála  velmi  kolektivně v útoku, kde  se  na  jedné  straně 
opírala o kvalitní jedince, na druhé straně do hry zapojovala všechny hráče.V obraně aplikovala  celoplošnou osobní obranu, která byla podpořena solidní fyzickou kondicí. Obě základní pětky byly poměrně vyrovnané. Většina hráčů měla zvládnuté základní basketbalové dovednosti. Velmi sympatické bylo sportovní a korektní vystupování celého týmu i trenérů. Ti pravidelně střídali 15 hráčů bez ohledu na výsledek. Na nic si nestěžovali a vždy hledali chyby sami u sebe a nikoliv v rozhodčích, únavě, rozlosování apod. Opavě zlato sluší a rozhodně jde správným směrem.

K dalšímu sledování: Kavan,  Pavlík, Paláček, Lazecký, Týn, Kroča a Pavelek.

BA Roudnice – byla zřejmě „ošklivým káčátkem“ celého turnaje. Hlavním důvodem  tohoto titulu byla ortodoxní zónová obrana, kterou tento tým aplikoval zejména proti silnějším soupeřů. Tzv. „prešovský beton“ byl pro většinu protivníků k nepřekonání a jeho předvádění v kategorii „U11“ byl zřejmě největším faulem celého NF. Na druhé straně měla Roudnice ve svém středu jeden z největších talentů ročníku 2001, Matěje Burdu. Ten byl suverénně nejlepším střelcem celého turnaje a soupeři si s ním vůbec nevěděli rady. Pokud tedy Matěj hrál, tak se většinou  hrálo 1 na 5 a přesto neomylně zakončoval. Bohužel, ostatní spoluhráči měli velké basketbalové nedostatky, což bylo další vadou na kráse roudnického stříbra. Ve druhé pětce měli také výborného Kočvaru, ten však tak produktivní nebyl. Nejlépe výkon Roudnice charakterizuji bodové statistiky z finálového klání: Burda 37 b., Kočvara 7, Fary a Krásný 2. Pokud chtějí v Roudnici pomýšlet na další úspěchy musejí začít hrát celoplošnou osobní obranu a výrazně zlepšit individuální basketbalové činnosti všech hráčů. Základní  proměnou bude muset také projít trenérská filozofie, kde výsledek není v minibasketbale to nejdůležitější.  Také chyby by realizační tým měl hledat jen a jen u sebe a nikoliv „někde ve hvězdách“.

K dalšímu sledování: Burda, Kočvara

BK Pardubice – nejdříve prohrály ve skupině se Snaky. Tato prohra jim však paradoxně pomohla v dalším účinkování v turnaji. Ve čtvrtfinále jasně přehrály Písek. Vrcholem celého NF pak bylo semifinále mezi Pardubicemi  a Opavou, které perníkáři prohráli o jeden bod. Celý zápas stahovali manko, které nabrali na počátku utkání. Pardubice tak potvrdily, že jsou obrovskou líhni talentů a kategorie „U11“ není výjimkou. Zkušený kouč Procházka měl k dispozici dvě vyrovnané pětice, ale další hráči trochu zaostávali a pokud se mu vyfaulovali bodoví lídři dostal se do problémů. To se stalo i v semifinále s Opavou, kdy se vyfauloval Boháček. Nicméně Východočeši předváděli kvalitní minižákovský basketbal. Precizní celoplošná obrana byla doprovázena kvalitními útočnými kombinacemi, které byly založeny na hře 1 na jednoho. Také perníkáři se však v průběhu nevyhnuli některým výpadkům, které jsou však v této kategorii běžné a zcela normální. Udržet koncentraci po celé utkání je pro trenéry téměř nadlidský úkol, a proto byl občas ke slyšení tzv. „Procházkův řev“, který občas směřoval ke kritice hráčů, občas k rozporným výrokům rozhodčích.   

K dalšímu sledování: Boháček, Hanzlík O., Dvořák, Svojanovský a Slowiak.

BK Snakes Ostrava – poměrně hladce vyhráli svou skupinu, když dokázali přehrát i Pardubice. Ve čtvrtfinále pak přehráli Plzeň. V semifinále však nedokázali zdolat Roudnici, přestože v poločase vedli o sedm bodů. Pak však nedokázali pokrýt Burdu. Také Ostrava byla příjemným překvapením  ostravského měření sil. Tým byl dobře veden, pravidelně střídal a trenéři měli k dispozici poměrně vyrovnaný kádr, který dokázal solidně potrápit každého soka. Přesto i tento tým se opíral o několik výrazných individualit, které drželi tým nad vodou v těžkých zápasových chvílích. V duelu o bronzové medaile však Ostraváci nedokázali zopakovat výkon ze skupiny a podlehli Pardubicím, které přeci jen byly o fous lepší a měly více sil.

K dalšímu sledování: Kyncl, Kotala, Vachutka, Zemánek.

Sokol Pražský -  sokolům se při předkole o postup na MČR v Ostravě, které těsně předcházelo NF,  zranila velká opora Sebastian Siebenstich. Ten asi velmi scházel, ale ani tak se Pražané nemusejí za svůj výkon stydět. Ve skupině prohráli po velkém boji s týmem Klatov, když se jim nepodařilo dohnat obrovskou ztrátu inkasovanou v první kvartě. Postup jim tak zajistil úspěch proti Pelhřimovu, ale i ten přišel po velkém boji. Ve čtvrtfinále však svěřenci kouče Veselého prohráli s Opavou, která je mírně přetlačila, zejména ve druhé půli. Sokolové trochu hledali optimální sestavu, která se postupně krystalizovala, když zejména potřebovali nahradit produkci již zmíněného Siebensticha. Nakonec se jim to podařilo a v boji o 5. příčku již nezaváhali, když vyhráli nad Pískem a Plzní. SoPr se v Ostravě prezentoval kvalitním obranným i útočným pojetím, které jim nakonec vyneslo pátou příčku, za kterou nakonec byli rádi a která zřejmě odráží jejich současnou formu. V Žitné však budují perspektivní kádr, který má zřejmě nejlepší roky před sebou.

K dalšímu sledování: Kryl, Barac, Gotfried, Koritiak, Hibala, Siebenstich. 
  
Loko Plzeň
-  v základní skupině skončila na druhé pozici, když prohrála s Pískem o deset bodů. Ve čtvrtfinále však po velkém boji nepřešla přes domácí Snaky. V dalších bojích pak v západočeském derby přehrála Klatovy. Prvomájová prohra se SoPrem tak nakonec Plzeňákům přisoudila šesté místo. Západočeši předvedli v Ostravě solidní výkonnost, která snesla poměrně přísná kritéria. Také svěřenci kouče Kalabzy se opírali o několik výrazných talentů, kterými jsou Beránek, Cerha a Lanc. Domnívám se, že v Plzni se rodí další výborná generace, kterou při dobré práci trenérů čeká světlá budoucnost.

K dalšímu sledování: Beránek, Cerha, Lanc.

BK Klatovy – velice dobře zahájili třídenní ostravské soutěžení. Vyhráli svou skupinu a zejména výhra nad S. Pražským budila respekt. Čtvrtfinále proti Roudnici však Klatované příliš nezvládli. Klíčovým momentem byla zbytečná technická a následné vyfaulování ústředního klatovského rozehrávače Černého. Tato skutečnost výrazně nahrála Roudnici, která si díky Burdovi a zatažené zóně vybojovala postup. Tím se dostáváme k jedné z hlavních klatovských  neřestí, kterou je nedisciplinovanost a malá kázeň. Jinak mají svěřenci kouče velmi perspektivní kádr, který je fyzicky velmi zajímavý a řada hráčů má i solidní výškové parametry. Pokud budou pod Černou věží dobře s tímto materiálem zacházet, nemusí mít o budoucnost klatovského basketbalu obavy. Klatovy částečně doplatily na to, že musely odehrát v sobotu tři zápasy a pak jim razantně ubývala energie.

K dalšímu sledování: Černý, Fleisig, Pytlík, Pekárek, Šurý.

Sokol Sršni Písek asi přijeli do Ostravy s většími ambicemi než je konečné osmé místo. Sršni přijeli povzbuzovat silné osobnosti píseckého basketbalu v čele s bubeníkem Petrem Šlechtou a Mirou Janovským. Sršni   vyhráli skupinu s Prostějovem a Plzní. Ve čtvrtfinále však fyzicky nestačily na Pardubice, které je ve druhé polovině utkání výrazně přehrály. Tento neúspěch jakoby poznamenal další vystoupení sršňů na NF. Ve druhé polovině turnaje kráčeli od jedné k porážce za druhou, což je po slibném začátku odsoudilo až k osmému místu. Jihočechům v závěru vydatně ubývaly síly a také psychika týmů šla po porážkách výrazně dolů. Přesto tradiční líheň talentů odehrála v Ostravě slušná střetnutí a jejich výkony nebyly špatné. Trenér Matějka se opíral o výkony tahounů pětek Blažka, Ptáka a výškově vyčnívajícího Housera.

K dalšímu sledování:  Blažek, Houser, Mach, Pták.

JBC Brno – ve skupině nestačilo na Snaky a Pardubice, což jej odsoudilo k bojům o 9.-12.místo, kde již Brňané nezaváhali. Jasně porazili Prostějov a v dramatickém boji byli o tři body úspěšnější než Pelhřimov. Jihomoravané asi snili o postupu mezi osm nejlepších, ale los a brněnské výkony byly proti. Přesto poslední dvě výhry značně vylepšily náladu v brněnském táboře. Brněnský herní projev také nebyl špatný, ale výkony připomínaly houpačku. Jednou nahoře, jednou dole. Kádr má slušnou naději do budoucna, ale čeká ho ještě tvrdá práce, aby dohnal výkonnostní mezery, které se na NF objevily v plné nahotě.

K dalšímu sledování: Sedlák, Horký, Klein, Maloch.

BK Pelhřimov – přijel na břehy Odry a Ostravice asi s nemladším kádrem na NF. Přesto podával bojovné a snaživé výkony, které mu však přinesly až třetí msto v grupě s Klatovy a S. Pražským. V další bojích o 9.-12. místo přehrál Brandýs a sehrál vyrovnanou partii s Brnem. V Bělském lese tak nasbíral velmi cenné zkušenosti, které vzhledem k nízkému věku většiny hráčů může zúročit již v příští sezóně. Výkony Pelhřimova se opíraly o výrazné bodové příspěvky fyzicky zdatného Noumerose. 

K dalšímu sledování : Noumeros, Plášil D., Kolbl.

BK  Prostějov – měl ve svém středu výraznou osobnost Matouše Pelikána. Ten výrazně přispíval k tomu, že první pětka, ve které hrál, svým soupeřům poměrně odolávala. S příchodem druhé pětky však začali Hanáci ztrácet, což se projeviĺo zejména ve dvou duelech ve skupině a při měření sil se silnějšími družstvy. Nakonec mohou být v Prostějově rádi za 11.místo, které jim přinesl jediný úspěch s Brandýsem. Také na Hané je čeká velká práce, aby se jejich výkonnost přiblížila celkům v první osmičce.

K dalšímu sledování: Pelikán, Hudeček, Salaj.

BK Brandýs n.L. – byl outsidrem ostravského mistrovství, přesto si turnaj užil a získal zkušenost, že to,  co stačí ve středních Čechách na NF nemusí nic znamenat. Přesto Středočeši zaznamenali několik světlých momentů /např. proti Opavě či Prostějovu/. Naprosto se jim nepovedl pouze zápas s Roudnicí, kdy dokonale zafungoval „komplex Burda“. Vzhledem k věkovému složení Brandýsa však pokud kluci začnou na sobě makat, nemusí to dopadnout v příštích sezónách, tak bledě.

K dalšímu sledování: Sibera, Sojovský, Mareček, Kejmar /2004/.      
      
5.Hodnocení výkonu rozhodčích

Vzhledem k enormnímu tlaku, zejména ze strany ambiciózních rodičů, musím před jejich výkony smeknout. Jistě, ani oni  se nevyvarovali chyb a chybiček, ale v zásadě pískali rovinu
a neovlivnili ani jeden výsledek. Jen si myslím, že rozhodčí v některých případech pískali příliš úzkostlivě a zejména kroky a fauly posuzovali velmi přísně. Někdy až moc, což pak bylo na úkor plynulosti hry. Jakoby někdy zapomínali, že jde o naše nejmladší basketbalisty v ČR.  Do budoucna doporučuji, aby s v každé hale pískali vždy dvě dvojice sudích, kteří by se vždy střídali po dvou zápasech. Dalším doporučením je rada, aby se rozhodčí vždy v halách měnili. Tím se předejde někdy až vyhroceným a zbytečným konfliktům, které si NF nezaslouží a jsou někdy zbytečné. Je to pro dobro trenérů, rozhodčích i pořadatelů.

6.Hodnocení organizace turnaje

Turnaj byl velmi dobře zorganizován a přes některé nedostatky si myslím, že proběhl velmi dobře, za což zasluhují organizátoři velkou pochvalu. Organizační výbor v čele s Petrem Hálou připravili kvalitní basketbalový podnik, na který bude většina účastníků vzpomínat jen v dobrém. Organizátoři zajistili  výborné ubytování, chutnou stravu a velkou pozornost věnovali skvělým cenám a dobré prezentaci. Turnajový web se zpočátku potýkal s technickými problémy, ale pak přinesl včasné a aktuální informace. Přenos TV COM se přenášel pouze poslední den.Jediným nedostatkem tak byl časový harmonogram, který se od počátku potýkal s velkým zpožděním jednotlivých utkáni oproti rozpisu. Jak se ukázalo, tak  90 minut na zápas nestačí a při představování hráčů je nutno počítat, aby zápasy začínaly dvě hodiny po sobě /9.00, 11.00 atd./. Zápasový program se tak často prodlužoval, až do pozdních večerních hodin, což je vzhledem k věku hráčů nevhodné. Pořadatelé vycházeli ze zkušenosti z OP, kde se jeden zápas hraje cca 70 minut, na NF to však nestačí. Z tohoto pohledu se naprosto nepovedlo načasování úvodního ceremoniálu. Na to však  již dnes všichni pozapomněli a dnes vzpomínají jen na to dobré.  Většina věci se však povedla, a tak lze Snakům poděkovat za velkolepou akci, kterou není snadné zorganizovat na tak vysoké úrovni. Kvalitní byly i předtištěné programy, tabulky a nástěnky, které  včas a přehledně informovaly o turnajovém dění. Geniální byly i turnajové dresy pro první tři účastníky s výborným turnajovým logem. Tričko od ČBF se také povedlo, a tak v něm uvidíte běhat po celé republice téměř 200 účastníků vydařeného NF nejmladších minižáků. Zmínit se také musím o sponzorském a finančním zajištění celé akce. Celkové náklady NF činily částku kolem 200 000 Kč, z toho cca 2/3 musely být pokryty ze sponzorských příspěvků, především firmy Torola Elektonic, která se stává  významným pomocníkem ostravského basketbalu, a za to jí patří dík.       

Celou zprávu najdete na www,minibasketbal.cz

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
dohráno
Mladší minžáci
dohráno
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
dohráno
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

34%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

27%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 44 |

další ankety