Představení Nobiles Nusle

06.03.2017 13.21 | hor | 3770 přečtení

Další představení klubu, který se věnuje dívčímu minibasketbalu, patří Nobiles Nusle.

Klub: Nobiles Nusle (ve spolupráci s DDM P10)

Část Prahy: 4 + 10

Tréninkové prostory: školy na Praze 10 a Praze 4

Počet trenérů mini: 4
Kontakt na trenéra: marketa.mali@email.cz
Webové stránky klubu (případně fb): facebook - Sokol Nusle - basketbal / BC Wizards DDM Praha 10

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?

Každoročně se snažíme o nábory zejména na školách, kde působíme, dvakrát jsme také využili možnosti „Sporťáčku" - sportovního festivalu, kde jsme prezentovali náš klub.

 

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?

Ne vždy je snadné dostat se přímo k dětem a říct jim něco o basketbalu, ale většinou jsou školy a družiny vstřícné. Nejvíce se nám osvědčily přímo ukázkové hodiny, pouhé předání letáčku většinou nemělo moc velký výsledek.

 

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?

Roli hraje určitě velká nabídka různých kroužků a aktivit pro děti v Praze, je velká konkurence (u děvčat hlavně různé taneční kroužky nebo sporty jako tenis, jezdectví atd.). Nemyslím si, že by bylo tolik dětí třeba do 10 let, které nedělají nic, spíše se již věnují něčemu jinému. Důležitá je také podpora rodičů a s tím spojené zapojení rodičů - např. dojíždění na tréninky a zápasy, rodiče se chtě nechtě musejí na aktivitách dětí podílet a ne vždy na to mají časové možnosti.

 

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?

Kromě Sokolovny Na Květnici, kde jsme hráli zatím všechny naše domácí zápasy, trénujeme na různých školách na Praze 4 a Praze 10. Pravda je, že bychom možná potřebovali jednotnější prostory, není výjimkou, že hráčky u nás mají 3 tréninky týdně a každý na jiné škole. Je to ale hodně dáno letošním spojením sil dvou klubů v mladších a nejmladších mini, kdy se k Praze 4 přidala Praha 10.

 

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?

Velký důraz je třeba stále klást na všeobecnou průpravu - občas je to těžké skloubit s čistě basketbalovými činnostmi, ale pravdou je, že co se z všeobecnosti neudělá do nějakých třeba 11, 12 let, se v pubertě a později často ukáže a je to problém. Z basketbalových činností by se děti měly věnovat technice driblinku, správnému provedení dvojtaktu z obou stran, přihrávce dopředu - základy spolupráce je jistě dobré začít pilovat již odmalička. V obraně by měly děti znát alespoň správné postavení (zády ke koši, který brání) a nebát se sebrat míč.

 

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?

 

3 na 3 má své výhody i nevýhody - tím, že chybí rychlý protiútok, což je velká část basketbalu těch úplně nejmenších, myslím, že není dobré např. v nejmladších mini hrát POUZE 3 na 3. Výhodou však je, že mohou hrát týmy s menším počtem hráčů, hráči jsou častěji v kontaktu s míčem a naučí se hrát 1-1. Ideální je tedy kombinace klasického „pětkového" basketbalu a 3 na 3.

 

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)

Znám a sleduji pravidelně.

 

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)

Momentálně myslím, že je situace v tomto ohledu dobrá.

 

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?

Ze zkušenosti s mými dětmi myslím, že do nějakých 11 let není prakticky strečink nutný. Je jistě dobré, když dětí znají základní cviky, ale ztrácet větší část tréninku protahováním, je asi zbytečné. Děti zaprvé většinou nic nebolí a nechápou význam strečinku, navíc se nedokáží soustředit na správné provedení. Naopak zpevňování středu těla a občasné posilování s vlastní vahou je dobré již u těch nejmenších - nejlépe nějakou zábavnější formou.

 

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)

Podobné - pokud jdeme do bazénu, je to pro děti spíše změna a zábava než velká regenerace. Většinou jsou vzhledem k tomu, co vše v bazénu provádějí, ještě unavenější než po tréninku J

 

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor?
Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.

Zejména v Praze vznikly některé nové kluby a tím se zase navýšil počet dětí, hrajících basketbal. Co se týče kvality, myslím, že v každém ročníku se najdou šikovné děti, se kterými je radost pracovat.

 

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?

Myslím, že je dost trenérů, kteří se dětem věnují, i když to není vždy úplně jednoduché (časově, finančně - spousta zejména mladých lidí dětem věnuje třeba pár hodin týdně, ale „neobětují" tolik času, aby třeba samostatně vedli družstvo). Pracující zase chodí trénovat až po své práci, což je náročné a obdivuhodné.

 

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?

Ano, myslím, že jsou v nabídce kvalitní semináře a vzdělávací programy.

 

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)

Ano, využíváme zejména projekty spojené s přípravkami a nejmladšími mini a jsme za ně moc rádi.

 

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?

Velikonoce nuselské týmy trávily často v Berlíně či Vídni, dobré zkušenosti jsme měli také ve Francii v různých městech.

 

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?

Snažila bych se (jako asi hodně z nás) dostat do minibasketbalu více peněz, což ale není jednoduchá věc. Změnila bych možná systém soutěží nejmladších mini tak, aby se např. do pražského přeboru dostalo více týmů (které třeba nemají dostatek hráčů) a aby tak bylo více vyrovnaných utkání. Ale vše má svoje pro a proti, např. Šmoulinka je výborná pro týmy s malým počtem hráčů, ale svádí k hraní v malém počtu i týmy, které mají více dětí, tyto děti pak dostávají malou příležitost kvůli nesmyslnému tlaku na výsledek.

 

17. Co Vám práce s dětmi přináší?

Je to práce, která vám bere spoustu energie, ale téměř okamžitě vám ji všechnu vrací. S nejmladšími dětmi je práce úžasná pro jejich nadšení a viditelné pokroky. Když vidíte jejich radost ať už z prvního proměněného koše nebo vyhraného zápasu, víte, že to opravdu má smysl. Člověk s nimi navíc zažije spoustu vtipných situací např. na turnajích či soustředěních.

 

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal právě do vašeho klubu.

Jsme čistě dívčí basketbalový klub, který má momentálně zastoupení v kategoriích od žen (1.liga) až po nejmladší minižákyně. V mini spolupracujeme s DDM Praha 10, tudíž máme možnosti kroužků pro začátečníky a nejmenší děti od 5 let, ale i skutečných tréninků pro ty, co se basketbalu hodlají věnovat. Věkové kategorie se prolínají, společně absolvujeme soustředění, turnaje a v klubu panuje přátelská atmosféra. Holky tak u nás získají kromě basketbalu také kamarádství a zážitky na celý život.

Markéta Malinová

Nobiles Nusle

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

33%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

38%

| celkový počet hlasů: 42 |

další ankety