Představení pražských klubů - BŠ Praha

11.01.2017 20.38 | hor | 5394 přečtení

Na začátku roku 2017 bychom Vám chtěli postupně představit všechny kluby chlapců a dívek v Praze, které se věnují nejmenším dětem a přihlásili se do soutěží Přeboru Prahy v sezóně 2016/2017. Představit trenéry, filozofii klubu, ale také nahlédnout do tréninkového zázemí. Začínáme relativně mladým, ale úspěšným klubem Basketbalové školy Praha.

Basketbalová škola Tygři Praha

Část Prahy: Praha 5, 6, 13
Tréninkové prostory: tělocvičny základních škol a gymnázií, SH Jeneč
Počet trenérů mini: 6
Webové stránky klubu: www.basketbalova-škola.cz

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Nové děti získáváme v přípravkách otevřených při jednotlivých základních školách v Praze 5, 6 a 13. Máme 7 vybraných škol, kam docházejí v odpoledních hodinách naši trenéři a věnují se přípravkám s dětmi z 1-3 tříd. Jsou to skutečně ti trenéři, kteří potom trénují hráče na podstatně vyšší úrovni.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Naše zkušenosti jsou celkem pozitivní. Jako mladý klub bez tradice jsme neměli jinou možnost děti získat. Je to sice obrovská práce, hlavně velmi časově a nutno podotknout i nervově vyčerpávající, ale výsledky se dostavují, což člověka nabíjí k další práci.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Širokou nabídku všech ostatních aktivit a zejména školních kroužků, které slouží k odkládání dětí po vyučování. Při spoustě jiných aktivit si děti v podstatě mohou dělat co chtějí. Kolektivní sport vyžaduje alespoň trochu disciplíny (například už jen z důvodu bezpečnosti) a to není pro děti zdaleka tak příjemné, jako dělat si ve svém volnu co chtějí. Navíc je to aktivita, která vyžaduje i víkendovou účast a s tím se mnoho rodičů nedokáže ztotožnit.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Pro mini basketbal jsou prostory našich sportovišť dostačující. Domácí zápasy mini pořádáme na ZŠ Mládí ve Stodůlkách na Praze 13.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?Nejdůležitější je děti naučit milovat sport a celkově pohyb jako takový. Další z důležitých aspektů je vzbudit v dětech chuť vyhrávat a o něco se tzv. poprat. V dnešní době mají děti od malička vše na zlatém podnose a neumí, nebo spíše neznají, jaké to je si něco vybojovat. Děti, které milují pohyb a chtějí vyhrávat, chodí na každý trénink, baví je to a tím pádem se zlepšují.
Naší filozofií je, že pokud děti naučíme dobře běhat a zapracujeme na zrychlení, máme do budoucna vyhráno. Co se basketbalu týče, jde nám určitě o úplné základní IČJ (driblink, dvojtakt, jednoduchá přihrávka - vše pravou i levou rukou), hru jeden na jedna v útoku i v obraně a základní kombinaci hoď a běž. Těžko můžeme po dětech chtít cokoliv jiného, když mají problém přihrát, přihrávku zpracovat a driblovat pravou i levou rukou. Když se na tyto stabilní základy připojí ještě orientace na hřišti a výběhy do rychlého protiútoku, můžeme předat do žáků slušný materiál.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Nám se hra 3 na 3 líbí. Děti se dostanou aktivně do hry mnohem více než při klasickém 5 na5. Díky tomu jsou jejich nedostatky lépe vidět (trenér ví, na čem má s hráčem pracovat) a hlavně tím nabírají neocenitelnou herní zkušenost. Navíc tím, že nepřebíhají z jedné strany tělocvičny na druhou, mají lepší kontakt s trenérem a tím velmi dobrou zpětnou vazbu na své činění. V neposlední řadě je 3 na 3 výbornou soutěží pro týmy, které by nesložily potřebný počet hráčů do klasické hry -> více dětí hraje basket a o to jde.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Využíváme v podstatě všechny, určitě ČBF, pbasket, minipbasket i minibasketbal.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Asi nám nic nechybí, protože si pořizujeme vše, co v danou chvíli potřebujeme. Především máme kvalitní trenéry a to je pro práci s dětmi to nejdůležitější.

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Velice záleží na věku dětí. Do tak přibližně jedenácti let je strečink v podstatě k ničemu. V tomto věku se děti neumí soustředit - aby cviky prováděly efektivně, muselo by mít každé dítě u sebe jednoho dospělého, který by ho průběžně rovnal a opravoval, což je při počtu 15-20 dětí nemožné. Nemluvě o tom, že položit splavené dítě na ledovou palubovku tělocvičny je spíš o nachladnutí. V pozdějším věku určitě ano a jsme zastánci jednoduchých cviků, takových aby je děti zvládaly samy. Naopak posilování s vlastní vahou a to zejména posturálních, hlubokých svalů je nezbytné už u menších dětí. To samé platí o protahování, ale zde je ten stejný problém jako u strečinku. Pokud se nám podaří protahování a lehké posilování zapojit do nějaké zábavné činnosti, tak se to dá. Pořád se ale bavíme o mini kategorii.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Naše zkušenost je taková, že pokud děti vezmeme do bazénu a nutíme je plavat, tak se většina z nich za deset minut sebere a chce odejít. Organizované hry na kraji bazénu je sice šíleně baví, nicméně po chvíli bazén opouští pro neskutečný řev všichni ostatní návštěvníci, takže tuto činnost zatím necháváme na rodičích. Řešením je pronájem celého bazénu, ale to je celkem nákladné.

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Myslíte v Praze? Pokud v Praze, tak si myslím, že si nemáme na co stěžovat. Je zde sice velmi rozdílná úroveň týmů v jednotlivých kategoriích, ale vždy jsou tu aspoň tři slušní soupeři sobě celkem vyrovnaní. V ostatních krajích jsou na tom podstatně hůř. A to, že zde vzniká celkem dost dalších nových subjektů, je jen dobře pro budoucnost basketbalu a to nejen v Praze.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
To je asi ten největší problém. K dětem se nikdo nežene. Ono totiž trénovat ty nejmenší není o basketbale a možná ani o sportu a už vůbec to není o penězích. Je to o psychologii, o práci s rodiči a o trpělivosti. A dělat to dobrovolně bez slušného ohodnocení?????

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Myslím, že dobré semináře v nabídce určitě jsou.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
My využíváme v podstatě všechny nabídky, které jsou k dispozici. A jsme za ně rádi. Snižovací koše, malé míče a vše ostatní je příjemné vylepšení tréninkových podmínek pro nejmenší děti.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Ano, turnajů se účastníme v hojné míře. A to jak českých, tak i zahraničních. Musím ale zhodnotit, že některé české turnaje jsou v podstatě kvalitnější než ty v zahraničí. Momentálně máme za sebou dva vánoční, jeden v Ostravě (menší, se zahraniční účastí a komornější) a jeden v Plzni (obrovský, se zahraniční účastí a v několika věkových kategoriích kluků i holek) a musím uznat, že oba byly tentokrát super. Každý jinak, ale oba velmi přínosné s výbornými zápasy i organizací.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
Snažila bych se dostat do minibasketbalu více peněz. Ať chceme nebo ne celý sport je bohužel o penězích. A to i ten náš minibasketbal. Tak jako všichni ostatní pracují za plat, tak by to mělo být i u trenérů dětí. Je sice fajn, že tatínkové baskeťáci trenérům pomáhají, ale bez kvalifikovaných, slušně ohodnocených trenérů to asi nepůjde. Pokud by byli u těch nejmenších spokojení a dobře zaplacení trenéři, kteří by se této práci mohli věnovat naplno, pak by se to určitě projevilo na dobře připravených hráčích pro starší kategorie.  

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Práce s dětmi je vlastně neskutečný adrenalin. Nikdy nedokážete odhadnout, co se stane a co bude. Vše je jedno velké překvapení a to nás asi baví. A nejkrásnější jsou rozzářené oči všech dětí, když se jim konečně něco podaří. Ať už se jedná o vyhrané NF, nebo o první povedené kroky dvojtaktu zleva. A ty svítivé, šťastné oči u nás naštěstí zatím vídáme celkem často a pravidelně.

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Protože......u nás děti dobře vychováváme, snažíme se aby si děti hru užívaly, držíme správné zásady dětského minibasketbalu, máme nejlepší trenéry J, radujeme se z výher ale vydržíme i prohry, máme úžasné a slušné rodiče....prostě jsme TYGŘI Praha.

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety