Představení klubu BA Sparta

26.02.2017 19.21 | hor | 4105 přečtení

Další představení patří holčičí části klubu BA Sparta. Rozhovor poskytl zkušený trenér Pavel Šenk.

Klub:  BA Sparta (holky)

Část Prahy: Praha 13

Tréninkové prostory: Hala Kuncova, nafukovací hala

Počet trenérů mini: 3
Kontakt na trenéra: Pavel Šenk, snekii@basparta.cz,
Webové stránky klubu (případně fb): www.minibasparta.webnode.cz

 

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Poslední 4 roky celkem úspěšně, probíhá informační kampaň v místních zpravodajích, rozesílají se letáky do škol, chodí se na ukázkové hodiny, kde jsou školní přípravky, v prvních dnech školy se rozdávají letáky před školami, kam chodí naši hráči.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Problém není nabrat děti na školní kroužek, to většinou chodí rádi, ale poté je dovézt do klubu, aby se stalo řádným členem platícím příspěvky a chodící pravidelně 2-3 týdně, změnit kroužek, za svůj hlavní sport.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Moc aktivit v Praze a ceny pronájmů tělocvičen.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Halu Kuncova, nafukovací halu, naprosto nedostačující, musí pak probíhat další pronájmy a dochází ke složitému cestování. Na domácí zápasy PP využíváme nafukovačku, která je skvělá, protože jako jedna z mála tělocvičen v Praze používaných na hraní, která má velké výběhy, ale problém je hlavně v zimních měsících s nedostačujícími možnostmi vytápění.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
Všechny práce s míčem (dribling, přihrávky, střelba) se správnými návyky, správně technicky běhat, a pochopit, že basketbal je hlavně o trénování a dřině na tréninkách, a že zápasy jsou třešinka na dortu.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Dobrý doplňková soutěž, možnost ozvláštnění a prostor na trénink hráčů a hráček, kteří se musí naučit driblovat přes obranu, další názor viz bod 14.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Všechny, zjištuji výsledky, informuji se o zápasech, co nás čekají, sleduji aktuality a zjišťuji si tipy na tréninky.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Ochotných dobrovolných trenérů je vždycky málo. I přesto, že jmenuje nafukovací hala, tak už víc nejde nafouknout. Z různých programů, získáváme dotace na materiál, ale míčů není nikdy málo a mít třeba 8 balančních plošin na zapojení celé skupiny by taky nebylo špatné.

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Protahování v rámci rozvoje pohyblivosti je důležité od nejranějšího věku, klasický strečink, by měl fungovat od hormonálních změn, ale v rámci návyků bych ho využíval taky už od začátku sportovní kariéry. Zpevnění v rámci gymnastické průpravy a posilování vlastním tělem je jak u nás tak u většiny týmů stále největší problém a je to věc, na které se pak dají stavět základy velkých výkonů.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Doplňkově určitě, plavat minimálně jednou týdně. Se saunou je to jasné, kdo má čas a chodí pravidelně, není nemocný a to je myslím velká devíza pro tým. Další možnosti regenerace se spíš odvíjí od přetížení, čili kompenzovat nejen po stránce fyzické, ale i mentální (umět si od basketu i odpočinout)

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
NESNÁŠÍM tvrzení, že my jsme byly lepší generace. Každý ročník se v každém klubu nějak sejde, jediný co je pravda a to je dlouhodobý trend, který znamená, že nůžky se rozevírají-máme super sportovce sportovním tréninkem posunuté daleko dopředu a máme čím dál větší skupinu nesportujících dětí a propast se mezi nimi čím dál víc rozšiřuje.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Špatná otázka- florbal má 24 týmů kluků U13 v Praze. Basketbal má letos 10, takže kvalifikovaných trenérů v kategorii mini není nikdy dost. I když tak nevypadám, tak jsem vďěčný, za každého tatínka co se rozhodne, že přihlásí kroužek svého dítěte do basketbalových soutěží a beru ho jako potencionálního kandidáta, který se vzdělá a začne basketbal trénovat i po skončení kariéry jeho dítěte, protože je jistota každý rok 20 možných talentů, kteří když náhodou vstoupí do tělocvičny, tak dostanou do ruky basketbalový míč a ne florbalový klacek...

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Velké zlepšení z dlouhodobého hlediska, hlavně českých psaných internetových zdrojů. Ale v poslední době nízká frekvence seminářů pro trenéry v Praze, ale myslím kvalitních. Jsou přednášející, na který se chodí pro čárky do licence a jsou lidi jako Milan Horák, kterého bych mohl sledovat každý půlrok.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Ano občas, ale spíš ne. Systémy talentované mládeže podle mě slušně fungují, ale základní problém je sháněním dobrovolníků a zjednodušením jejich práce. Viz projekt PBS pohár 3x3, bez licencí s minimálními poplatky a najednou mají týmy v kategorii mini od Košíř až po Kunratice- tady bych viděl velký prostor do budoucnosti - toto má smysl a doufám, že se to rozšíří, myslím, že to je i jedna z možností minibasketbalu - organizace neoficiálních soutěží pro přípravky družiny a malé kluby a pak oficiální soutěž s jasně danými pravidly, kam můžou jen ty co na to mají a chtějí se prosadit.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
V poslední době moc ne, býval velmi dobrý BADEM v Žilině, ale jeho sláva dávno pohasla. Určitě si počtu o dobrých tipech v zahraničí.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
ZRUŠENÍ STARTOVNÉHO V PRAZE! - předávání papírků je směšné.
Jak jsem začal rozvíjet myšlenku v bodě 14 - oddělit kvalitní kluby od zbytku družstev v Praze a hrát soutěž všech týmů a k tomu podporovat pohár (nebo finálová čtyřka a zbylé skupiny, na názvu nezáleží).  Něco ve smyslu co vzniklo teď - finálové čtyřky, jen možná bych to rozdělil už dříve- hrát ostře turnaj čtyř, po krátké kvalifikaci podle jasně daných pravidel v regulérních tělocvičnách a zbytek týmů bych neomezoval- viz pravidla z různých jiných regionů -neomezené střídání možnost staršího hráče atd.  Vím, že los může být krutý, ale do toho se dostane každý tým někdy od BA, přes USK až po Sokol konče a v holkách podobně.  Stejně jako bych omezoval možnosti přestupu během sezóny zavedené od loňské sezóny. Ok pokud to někdo stihne do 30. září se domluvit přejme mu to, ale pak každý bude hrát celou sezónu za tým, který si vybral.

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Motivaci do života, občas radost, když se vyhraje, nebo když můj bývalý hráč je i dál ve sportu úspěšný, hlavně stresy únavu a další s tím spojené problémy.

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Protože BA Sparta není normální klub, BA Sparta je srdcová záležitost, buď ji miluješ, nebo ji nenávidíš. Protože BA Sparta není normální klub, pokaždé se snaží dělat věci jinak, než ostatní jde tvrdě za cílem a dokáže z minima vytáhnout maximum. Protože BA Sparta je klub pro všechny holky a kluky co vědí, že ze svého klubu nesmí jen brát, ale že mu musí i něco dát, svůj pot svoji krev svoji dřinu a on to nezapomene!

 

 

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

33%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

38%

| celkový počet hlasů: 42 |

další ankety