Představení Sokol Dubeč

01.07.2017 16.38 | hor | 3846 přečtení

Další představení klubu, který se věnuje nejmenším dětem patří Sokolu Dubeč.

Klub:  TJ SOKOL DUBEČ

Část Prahy: PRAHA - DUBEČ                                                                 

Tréninkové prostory: SOKOLOVNA a ZŠ DUBEČ
Počet trenérů mini:  2
Kontakt na trenéra: richard.walter@sokoldubec.cz
Webové stránky klubu (případně fb): www.sokoldubec.cz, https://www.facebook.com/sokoldubec.cz/

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
Nábor dětí je obtížný, ale ne nemožný. Snažíme se budovat povědomí o basketbalu v Dubči dobrou prací s dětmi. Nejen na trénincích, ale i na dalších akcí (kola, lyže, olympiády, Mikuláš ...) Děti přicházejí již na základě doporučení, mladší sourozenci, děti známých a po náborech na naší ZŠ.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Pan ředitel je náborům nakloněný. Můžeme jít přímo do hodin tělocviku, předvést ukázkový trénink, rozdat letáky dětem, vyvěsit ho také na dveře. Máme i odkaz na webových stránkách školy.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Asi nejvíce jde o časovou zaneprázdněnost rodičů, děti nám při náborech trhají přihlášky z ruky, ale pak jich dorazí jen omezené množství. Kromě zaneprázdněnosti to je ne úplně kladný vztah rodičů ke sportu. No a pak je tu konkurence dalších sportů, v našem případě fotbalu.

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Pro nejmenší děti využíváme Sokolovnu, která je rozměry tak akorát pro ně, navíc zde můžeme i využívat nářadí a náčiní na pohybovou průpravu. Větší děti trénují a hrají na naší ZŠ. Bohužel její kapacita není nafukovací.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?Nejdůležitější je pohybová průprava. Děti by nejdříve měli zvládnout běhat, skákat, dělat kotouly, přelézt překážky. Pak by měli pracovat na individuálních činnostech a postupně k tomu dodávat teamový výkon.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Hra 3x3 je super. Děti mají častěji míč v ruce. Mají možnost si vyzkoušet věci z tréninku, aniž by je limitovala vzdálenost mezi oběma koši.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Tyto weby využíváme a sbíráme zde spoustu užitečných informací.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Nejvíce nám chybí trenéři, přeci jen z ostatních částí Prahy je k nám daleko. Zatím se nám daří částečně zapojovat rodiče dětí, ale věříme, že se to postupně zlepší.

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
Jsem zastánce názoru, že protahování před tréninkem je kontraproduktivní, místo aby se předešlo zraněním, tak se svaly díky strečinku dezaktivují. Naopak se snažíme po tréninku zlepšovat ohebnost dětí a protažení zatížených partií, kde nejhůře jsou na tom děti na zadní polovině stehna a v oblasti bederní páteře.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna)
Regeneraci nevyužíváme z časových a prostorových důvodů.

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor?
Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Kvantita dětí je obdobná a hlavně odráží energii, která se vložila do náboru. Kvalita je také obdobná. Co se týče dětí, které hrají v první mini kategorii U11, tak se rok od roku lepší. Jen nevím, jestli je to dobrá zpráva. Děti musí začínat dříve, více drilovat a je otázkou, kolik z nich u basketu vydrží ještě pro kategorie U17 a U19.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Trenérů je málo, pokud by jich bylo více, tak věřím, že by bylo i více minižákovských družstev.

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
Nabídka vzdělávání je na vysoké úrovni. Kdo má zájem, tak má možnost zúčastnit se různých seminářů a akcí pořádaných ČBF. Jsou v provozu specializované weby a kdo umí alespoň trochu anglicky, tak může čerpat z neomezených zdrojů internetu.

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné)
Využili jsme už akce na stahovací koše, příspěvku na turnaje, míče. Děkujeme za tyto možnosti, které nám umožňují zlepšit tréninkový proces.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Do zahraničí jezdíme na Velikonční turnaj do Vídně.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
Zakázal bych zdvojování a někdy i ztrojování hráče s míčem. S touto situací si často neporadí ani kategorie U15  a víš, natož děti, které začínají s basketem.  Navíc zákonitě pak dochází k zonové obraně.

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Radost z dětského nadšení a starost jaká babička zase bude mít narozeniny :-)

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu.
Jsme klub, kde se snažíme, aby v prvé řadě děti bavil sport, vytvořili si dobrou partu. Také děláme tuto práci s chutí a nadšením a věříme, že děti které to budou chtít dotáhnout dál, nežli do Pražského přeboru budou mít od nás dobré pohybové a basketbalové základy, na které budou moci v budoucnosti navázat.

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety