Představení BK Kladno

18.03.2017 17.15 | hor | 4096 přečtení

Další klub, kterému věnujeme představení formou rozhovoru s trenérem, není sice z Prahy, ale pražské soutěže hraje. BK Kladno je už 3 roky pravidelným účastníkem v chlapecké Přeboru Prahy. Rozhovor poskytl Mgr. Radek Miška.

Klub: BK Kladno
Tréninkové prostory: 5. ZŠ, 6. ZŠ Kladno
Počet trenérů mini: 3
Kontakt na trenéra: r.miska@email.cz
Webové stránky klubu (případně fb): www.bkkladno.cz (fb: BK Kladno)

1. V Praze je pouze 5 dívčích a 7 chlapeckých týmů, kteří mají zastoupení ve všech kategoriích pravidelně každý rok. Otázka zní, jak se Vám daří nabírat nové děti a jakým způsobem?
V Kladně pořádáme Školní ligu basketbalu - je to podnik šesti turnajů za rok rozdělený na kategorii Mini pro prvňáky a druháky a kategorii Maxi pro třeťáky a čtvrťáky. Utkávají se tam děti z přípravek, které působí na několika školách v Kladně, případně přilehlých vesnicích. Třeba v Hřebči. Tam to mají pod palcem mistři basketbalu Standa Valdman a Lukáš Krátký. Po turnajích pozveme děti zpravidla na dva sobotní „minikempy" a tam oslovíme rodiče s informacemi o dění v Klubu, o letním soustředění a o nadcházející sezoně. Děti, které basketbal na školní lize nadchnul, jdou do toho. Na začátku září polepíme školy náborovými plakáty a pár dětí se taky ozve.

2. Jakou máte zkušenost s nábory v ZŠ?
Jelikož učím na základní škole, nejde uskutečnit náborové hodiny na jiných školách, kterým věřím, že by děti hra basketbalu oslovila, ale ta školní liga je senzační líheň budoucích registrovaných basketbalistů. Vedu jednu z přípravek, navštěvuje jí mnoho dětí, ale do klubu jich přijde málo kvůli obrovskému finančnímu rozdílu přípravky a klubu. To mě trochu mrzí, nemáme vlastní halu a nájmy tréninkových hal jsou vysoké.

3. Co považujete za největší překážku, abyste přilákali více nových dětí ke sportu?
Způsob dnešního života. Rodiče jsou dlouho v práci a jen málo z nich dohlédne na kvalitní využití volného času dětí. V dnešní společnosti sport ztrácí svoji prestiž, do doby než si ho nevyzkoušíte J

4. Jaké tréninkové prostory využíváte, a jsou pro vás dostačující? Kde se odehrávají vaše domácí zápasy v Přeboru Prahy?
Jednou týdně trénujeme na 6.ZŠ s rozměry tělocvičny 20x11 metrů. Je malá, většinou tam trénujeme všestrannost. Dvakrát týdně na 5.ZŠ, tam odehrajeme i turnaj s U11. Má tvrdou podlahu, ale prostor je to oficiální a krásný.

5. Co je podle Vás nejdůležitější děti naučit v mini kategoriích?
Podle pana Příhody, starosty Sokola v Kladně to je nejdřív „zdravit a chodit" a ve druhé fázi rodiče „platit a jezdit". Něco na tom bude J Ale za mě lidsky být lepším člověkem, kamarádem a žákem a basketbalově rychlost, obratnost a individuální činnosti.

6. Jaký je váš názor na hru 3 na 3?
Na vysoké škole jsme založili tým Usurpátors a jako průměrné hráče basketbalu nám hra 3 na 3 ukázala kus světa, kamarádství a zážitky na celý život, takže senzační. V létě v Lounech pořádáme kemp 3na3. Pro děti je to výborná průpravná hra. Jsou častěji u míče, znatelně se podílejí na výkonu týmu a nemusejí čekat tak dlouho na další utkání.

7. Znáte a využíváte nějaké basketbalové weby (cbf.cz, pbasket.cz, mini.pbasket.cz, minibasketbal.cz a j.)
Samozřejmě. Sleduji tabulky a statistiky. Pro inspiraci využiji spíš youtube.

8. Chybí Vám něco pro práci s dětmi v tréninku (pomůcky, prostory, trenéři)
Nestěžuji si, ale mám vizi o driblérkách, o obráncích v životní velikosti místo kuželů a o asistentovi u každého koše J

9. Jaký názor máte na strečink, posilování, zpevňování, protahování. A v jakém věku začít?
V kategorii U11 provádíme dynamický strečink a posilování s vlastním tělem. Opravdu poctivý statický strečink jsme dali naposledy na letním soustředění.

10. Obdobný dotaz na regeneraci a mimo basketbalové akce (plavání, sauna).
Chystám se uspořádat závody v plavání, ale realizace mi vázne. Možná po zodpovězení Vašich otázek najdu vhodný termín.

11. Kdybyste mohli zhodnotit výkonnostní úroveň dětí cca za 3 roky dozadu, jaký je Váš názor? Mám na mysli kvantitu a kvalitu dětí, jak se vám jeví.
Trénuji prvním rokem, takže nemohu posoudit. Baví mě to a moc se mi líbí kvalita soutěže U11, i když bychom se neměli dát strhnout výsledky. Ve školní lize jsem čtvrtým rokem, je to vždycky velký den, v tělocvičně je mnoho dětí a rodičů, úroveň mi přijde stejná, liší se pouze individualitami.

12. Jste přesvědčeni, že je dostatek kvalifikovaných trenérů u kategorií mini?
Za kategorii U11 věřím že ano, větší rozhled do mini nemám, ale rozhodně odhodlaných lidí není nikdy dost.

13. Jste spokojeni s nabídkou vzdělávání pro kategorie mini?
To bohužel nesleduji. Moc rád bych navštívil tréninky jiných trenérů nejen této kategorie. Jako trenérovi, hráčovi, učiteli, manželovi a taky trochu povaleči mi to letos ještě nevyšlo. J

14. Využili jste některý z projektů ČBF podporující minibasketbal (stahovací koše, příspěvek na turnaj či kemp, Car team, Road show a jiné).
Jasně, stahovací koše, příspěvek na kemp a plánuji baby basket.

15. Využíváte herní konfrontace na zahraničních turnajích, máte oblíbené město, oblíbený turnaj, který byste mohli doporučit?
Zatím nevyužívám.

16. Kdybyste dostali pravomoc, jaké věci byste udělali - změnily v minibasketbalu?
Netroufám si, snad hrát častěji utkání, snažím se vyhledávat přátelská.

17. Co Vám práce s dětmi přináší?
Legraci, starosti, možnost jít příkladem, pocit, že děláte užitečnou věc pro společnost, učení se nejen důslednosti.

18. Napište, proč by rodiče měli dát dítě na basketbal a právě do vašeho klubu. 
Protože existují tři základní druhy lidské činnosti. Hra, učení a práce. No a basketbal je přece hra, která tohle všechno spojuje, a ještě máš kolem sebe partu lidí, která má stejný cíl. 

 

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
5. turnaj 13. -14.3. 2024
Mladší minžáci
5. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižáci
6. turnaj 6. -7.4. 2024

Starší minižákyně
6. turnaj 13. -14.4. 2024
Mladší minžákyně
6. turnaj 20. -21.4. 2024
Nejmladší minižákyně
6. turnaj 6.-7.4. 2024

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

32%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

29%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 41 |

další ankety