Rozhovor s trenérem Petrem Tremlem

09.06.2016 08.24 | hor | 1887 přečtení

Petr Treml mladší, trenér v klubu Basketbalová škola Praha kategorie U11 dívky. V sezóně 2015/2016 v Přeboru Prahy 1. místo a na Národním Finále v Jičíně obsadily 3. místo.

1) Nejdříve se pokuste zhodnotit sezónu. Jaká byla úroveň, jak jste se s týmem připravovali, kolikrát týdně máte tréninky, kolik turnajů navíc (vánoce, velikonoce) jste absolvovali kromě soutěže PP. Jak dlouho působíte u týmu.

Po postupu z pražského přeboru a následném umístěním na třetí příčce na Národním finále nejde sezónu hodnotit jinak než jako velice úspěšnou. Úroveň PP byla díky většímu počtu zúčastněných družstev rozmanitá, odehráli jsme nejen několik hodně vyrovnaných utkání ale i zápasy, kde mohly nastoupit věkem přípravkové hráčky.
Většina hráček ročníku 2005 trénuje 3x týdně společně s 2004, se kterými hrají v kategorii U12. Před sezónou absolvovalo družstvo U11 přípravný turnaj v Ostravě, o Vánocích na Spartě a o Velikonocích v Klatovech.

 

2) Na které aspekty dbáte v tréninku nejvíce

Důslednost. Nejdůležitějším aspektem našeho tréninku je určitě důslednost, se kterou od hráček vyžadujeme provádění jednotlivých cvičení. Samozřejmě v této věkové kategorii nejvíce trénujeme základní basketbalové činnosti (dribling, přihrávka, hra 1na1,...) a základní pohybové dovednosti.

 

3) Váš názor, co nejvíce ovlivnilo Vaše prvenství v PP. Byl to dostatečný počet dětí, talentované děti, parta či kvalita trenéra.

Disponovali jsme větším počtem hráček, které už v minulé sezóně odehrály množství zápasů se staršími spoluhráčkami. Díky tomu se do hry zapojovalo více našich hráček, což byla asi naše největší výhoda nad soupeři, kteří většinou spoléhali na jednu až dvě dominantní hráčky.

 

4) Vyhovuje Vám systém soutěže Přeboru Prahy?

Ano

 

5) Co Vám v práci s dětmi v klubu chybí nejvíce?

Asi trénink složitějších basketbalových činností a taktická příprava, se kterou začneme až ve starším věku.

 

6) A navazuji, co si myslíte, že chybí v mini celorepublikově? Tedy, aby se děti mohly basketbalově rozvíjet, co považujete za důležité, aby se změnilo?

Klade se až moc velký důraz na výsledky na úkor basketbalového rozvoje dětí. Častokrát jsme se v kategorii U11 setkali například s odstoupenou obranou ze slabé strany nebo se zdvojováním driblující hráčky. Odstupováním ze slabé strany se v této kategorii dá vyhrát nespočet zápasů, protože nikdo z hráček ještě neumí vystřelit z dálky. Každopádně tím ale určitě nenaučíme správnou obranu 1na1, kterou se pak ve starších kategoriích bude jen těžko dohánět.

 

7) Jak vnímáte uspořádání letošních MČR a NF. Počet týmů, úroveň ubytování, stravování. Co je pro Vás důležité a naopak (doprovodný program, vyhlašování nejlepších hráčů utkání, ...)

Zúčastnili jsme se Národního finále v Jičíně, které bylo výborně zorganizované. Dobrá kvalita stravování, ubytování i doprovodného programu. Malý problém byl pouze v nalosování turnaje - 1h 45min rozestupy mezi začátky jednotlivých zápasů se někdy ukázaly jako nedostatečné a utkání pak začínala se zpožděním.

 

8) Napište 5 "P", proč právě k Vám by měli rodiče dávat děti do basketbalového klubu.

Protože...

... si zakládáme na dobrém kolektivu dětí a příjemné tréninkové i mimotréninkové atmosféře

... děti s rodiči mohou na jakýkoliv trénink přijít a bezplatně si vyzkoušet, jestli je tréninky u nás budou bavit

... pro děti v průběhu roku pořádáme množství turnajů, zápasů a dalších akcí

... jako jeden z mála (možná i jediný) oddílů v Praze můžeme nabídnout vzájemně spolupracující dívčí a chlapeckou složku

... se dětem budou věnovat kvalitní trenéři se zkušenostmi nejen s tréninkem nejmladších, ale i s reprezentačními a regionálními výběry

 

zpět do novinek

Pozvánka

Soutěž dohrána

Aktuálně

Přihlášené týmy:

1. USK Praha
2. Basket Slovanka
3. HB Basket 
4. BA Sparta 
5. Tygři Praha
6. BK Studánka Pardubice

Anketa

Trénuješ sama o prázdninách?

ano

 

20%

občas

 

80%

ne

 

0%

| celkový počet hlasů: 5 |