Nový záměr ČAMB a výboru ČBF

07.03.2013 07.40 | hor | 2312 přečtení

Hra 3 na 3 v minibasketbalových soutěžích.

Hra 3 na 3 jako doplněk tradiční formy utkání 5x5 by měla v mládežnických kategoriích U11 a U12, pro které je tento model navržen, dopomoci k udržení světového trendu. Dále pak převést pozornost hráčů, trenérů, rodičů i diváků od zaměření na úspěch a počítání bodů k důležitějšímu cílení, a to na výchovu a herní výkon.

Držet světový trend. Převést pozornost hráčů, trenérů, rodičů i diváků od zaměření na úspěch a počítání bodů k důležitějšímu cílení, a to na výchovu a herní výkon. Úměrným počtem hráčů na menším hřišti dosáhnout co největšího zapojení hráčů do hry a tím nabídnout ještě lepší možnost získávat herní zkušenosti a zejména prožitky ze hry, které jsou motivací mladých hráčů k hraní basketbalu. Lepší orientace, kontrola, komunikace a rychlost rozhodování při řešení herních situací. To je pouze stručný výčet důvodů, které svedly dohromady reprezentačního trenéra družstva žen Lubora Blažka se zástupci Sdružení basketbalových trenérů (SBT) a České minibasketbalové asociace (ČAMB), aby se společně pokusili najít vhodný program, který bude lépe cílit na individualitu nejmladších basketbalistů, který posune český minibasketbal na vyšší úroveň a díky kterému budeme v budoucích letech ještě více konkurenceschopní v konfrontaci s mezinárodním mládežnickým, ale i seniorským basketbalem.       

Jako doplněk tradiční formy utkání 5x5 by tomu měla v mládežnických kategoriích U11 a U12, pro které je tento model navržen, dopomoci hra 3x3 na obou polovinách basketbalového hřiště.  Zjednodušená pravidla, méně přerušování, o to více hry, tvořivosti a zábavy – takové jsou atributy nově vznikajícího modelu hry v minibasketbalových kategoriích.

Reprezentační trenér Lubor Blažek k danému tématu říká: „Všichni si uvědomujeme význam a důležitost práce s basketbalovou mládeží. Víme, jak je potřebné v kategoriích mládeže klást důraz na rozvoj celého spektra herních činností jednotlivce. Všechny odborné publikace hovoří o tom, že klíčovým věkem pro rozvoj osvojování pohybových dovedností je věk zhruba do 12 let. Mnohdy bývá toto období nazýváno „zlatým věkem motoriky“.  Jsem přesvědčený, že důležitou součástí tréninku je pro děti hra sama. A hra o menším počtu hráčů na menším hřišti má v tomto smyslu a v této věkové kategorii (U11, U12) svá nesporná pozitiva. Hráči a hráčky mají častější kontakt s míčem, mají větší potřebu nabízet se a uvolňovat se. Ve hře je více tvořivosti, herní zodpovědnosti, více střeleckých pozic. Hráči a hráčky s horšími dovednostmi se ve hře lépe orientují, více komunikují v obraně i v útoku. Častěji řeší situace při zakončení, častěji tedy řeší herní zátěžovou situaci. V zápase hraje více hráčů a hráček s aktivní účastí na ději utkání a s větší možností prosadit se. Hra je i intenzivnější. Chceme vychovávat děti, tedy hráče a hráčky individuálně schopné a příprava v kategoriích U11 a U12 je především o rozvoji individuálních schopností. Směřujme tedy naše snažení tímto směrem.  Spolupracujme!“

Podobného názoru je i předseda ČAMB Lukáš Zajíček, který dodává: „Hrát minibasketbal ve zmenšeném počtu hráčů vidím jako jasně pozitivní krok. Děti se zapojí všechny, hrají s chutí a častěji využívají všechny dovednosti, které jsou potřeba pro klasický basketbal. Z vlastní zkušenosti vím, že hra ve zmenšeném počtu hráčů na hřišti děti baví a je vynikající přípravou pro jejich budoucnost v basketbalu. Věřím, že její aplikování do soutěží nejmladšího a mladšího minižactva to také v krátkém čase dokáže a basketbal bude opět na výsluní českého sportu.“

Model hry s menším počtem hráčů na hřišti pro kategorie U11 a U12 se okamžitě dočkal velké podpory ze strany Výboru ČBF. Podpory tak velké, že jej Výbor ČBF na své schůzi dne 25. února 2013 schválil a zároveň zadal pracovní skupině L.Blažka vypracovat ve spolupráci se zástupci oblastních výborů organizaci soutěží kategorie „mini“ se začleněním hry 3x3. Opodstatnění tohoto rozhodnutí osvětluje Jiří Zídek, člen Výboru a místopředseda ČBF:  „O tom, že se jedná o krok správným směrem, jsme naprosto přesvědčeni. Nevidíme jediný důvod, proč nehrát dle navrženého modelu již od příští sezóny a to ve všech oblastech ČBF. My proto jasně říkáme – hrajme takto všude!“   

A co to tedy v praxi znamená?  Kromě dosavadní formy utkání 5x5 přibude v kategoriích U11 a U12 ještě utkání 3x3, které se odehraje na obou polovinách basketbalového hřiště.

Výhody hry v menším počtu hráčů a na menším prostoru:

DOVEDNOSTNÍ: Častější kontakt s míčem, potřeba nabízet se, uvolňovat se, více tvořivosti a herní zodpovědnosti, více střeleckých pozic.

DIDAKTICKÉ: Hráči se při tomto počtu dostávají do herních situací, které se učili řešit v tréninku. Hráči s horšími dovednostmi se lépe orientují, kontrolují situaci. Lepší možnost komunikace hráčů v obraně i v útoku.

PSYCHOLOGICKÉ:  Častější řešení situací při zakončení, tedy častější řešení herní zátěžové situace. Více hráčů ve hře a větší možnost prosadit se.

KONDIČNÍ: Hra je intenzivnější a je větší počet rychlostně-silově-obratnostních úseků a činností.

zpět do novinek

Pozvánka

Turnaj 3:3
odehráno

Špunti
2. turnaj 11. - 12.5. 2024

Starší minižáci
8. turnaj 27. - 28. 2024
Mladší minžáci
dohráno
Nejmladší minižáci
dohráno

Starší minižákyně
dohráno
Mladší minžákyně
dohráno
Nejmladší minižákyně
dohráno

Anketa

Které soutěže byly letos pro tebe?

Přebor Prahy

 

34%

Pohár PBS ve hře 3:3

 

27%

Špunti

 

39%

| celkový počet hlasů: 44 |

další ankety